Опубліковано: 17 Червня, 2024. Переглядів: 568


На заході України через добу після народження дитини померла молода мати

Лікарі не діагностували розриви шийки матки внаслідок тяжких пологів. Саме це призвело до масивної крововтрати, яку можна було зупинити лише хірургічним шляхом.

На Волині в пологовому відділенні райлікарні через добу після народження дитини померла молода мати. Поліція розпочала кримінальне провадження, фігурантами якого стали двоє акушерів-гінекологів. Згодом справу розглянув суд.

…15 жовтня 2021 року в Ратнівську центральну районну лікарню госпіталізували пацієнтку, котра перебувала на 39 тижні вагітності, з підвищеним артеріальним тиском, анемією та ще кількома серйозними діагнозами. А 20 жовтня о 22.45 жінка народила хлопчика вагою 3580 грамів та зростом 53 сантиметри. Наступного ранку о шостій годині породілля поскаржилася на задишку, біль голови, загальну слабкість та біль за грудниною. Пацієнтку оглянули завідувач відділення, черговий акушер-гінеколог та лікар-анестезіолог і діагностували внутрішню кровотечу. Однак ні відразу після пологів, ні надалі медики не провели належним чином огляд родових шляхів, через що не було діагностовано розриви шийки матки — наслідок тяжких пологів. Це призвело до масивної крововтрати, яку можна було зупинити лише хірургічним шляхом. Проте лікарі намагалися це зробити лише за допомогою медикаментів. Породілля навіть не перебувала під постійним наглядом лікарів. І о 12.30 молода мати померла від масивної крововтрати й гострої серцево-судинної недостатності.

“За умови вчасно наданої допомоги прогноз для збереження життя пацієнтки міг бути позитивним. Однак через неналежне виконання своїх професійних обов’язків, внаслідок недбалого ставлення до них лікарі не дотрималися медичних протоколів, допустили недоліки у наданні медичної допомоги, що призвело до смерті пацієнтки”, — йдеться у матеріалах справи.

На судовому засіданні завідувач пологового відділення та акушер-гінеколог свою вину визнали. І розповіли, що такий випадок у їхній медичній практиці стався вперше. Причому акушер-гінеколог зазначив, що за 18 років роботи особисто прийняв 2500 пологів.

Медики зізналися, що основною їхньою помилкою було те, що пізно викликали консультаційну групу, а початковий діагноз встановили жінці неправильно.

Чоловік породіллі розказав, що медичні працівники ніби й надавали їй допомогу, але вона була недостатньою та хаотичною. За його словами, смерть дружини настала внаслідок самовпевнених дій лікарів. Він відразу просив викликати консультаційну допомогу, але до нього не дослухалися. Попри втрату дружини, чоловік пробачив обвинуваченим і навіть не подав позову про стягнення з них матеріальної та моральної шкоди.

Старовижівський районний суд позбавив завідувача пологового відділення волі на один рік з таким же іспитовим терміном. А його підлеглому, акушеру-гінекологу, призначено рік виправних робіт із відрахуванням 20% зарплати на користь держави. Крім того, суд стягнув з медиків 4543 гривні за проведення відповідної експертизи.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...