Опубліковано: 10 Червня, 2024. Переглядів: 235


Хліб в Україні може подорожчати на 30% через відключення світла

Вартість хліба може суттєво зрости вже у найближчі місяці. Вимкнення електроенергії – лише одна з причин.

Підприємства хлібної галузі, що належать до критичної інфраструктури, також страждають через перебої з електропостачанням. Ця ситуація вплине на ціну хліба. Вже зараз є всі передумови для здорожчання продукту на 10%, а в наступні місяці — ще на 20%.

Про це повідомив президент “Всеукраїнської асоціації пекарів”, директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.

Через відключення світла ламається техніка

За словами Дученка, через вимкнення електроенергії багато підприємств переходить на електрогенератори, а це впливає на стабільність роботи та ціноутворення.

“Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, однак аварійні відключення, відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Не всі заводи мають змогу працювати на генераторах. А ті, які мають, повинні бути попереджені, щоб планово переключити виробництво на аварійну роботу на 2-3 години, не більше”, – сказав він в коментарі AgroPortal.ua.

Юрій Дученко додав, що хлібній галузі не підходять і графіки відключення, оскільки це перериває технологічний цикл. Наприклад, якщо світла не було 2 години, то графік випікання хліба зміщується на 8 годин.

Крім того, у собівартості хліба простої рецептури електрика складає 50 копійок, а за виробництва цього ж хліба на генераторі – 1,5 грн.

Ще одна проблема галузі – бронювання. Через відсутність людей деякі підприємства змінюють графік роботи, скорочують обсяги та асортимент виробництва. А третя проблема – відсутність зерна другого і третього класу.

“Не розумію, як ми будемо працювати до нового врожаю”, — сказав він.

За даними Держстату, ціни на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку за результатами 1 кварталу 2024 року становлять 44,89 грн/кг, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку — 36,38 грн/кг, хліб житній, житньо-пшеничний — 37,54 грн/кг, батон — 23,28 грн/500 грам.

Не тільки хліб: що ще може подорожчати в Україні

За словами аналітика компанії “Центр біржових технологій” (ЦБТ) Максима Орищака,в антажні залізничні перевезення при зростанні цін на електроенергію на 1% можуть подорожчати на 0,1-0,15%, для автомобільного транспорту зростання буде ще більшим.

“Транспортування в ціні будь-якого товару може займати до 20%. Отже, не рахуючи зростання інших витрат, тільки цей аспект може дати підвищення ціни на 5% і більше. Якщо брати решту статей формування собівартості товарів і послуг, то анонсоване зростання цін на електроенергію може розігнати річну інфляцію в Україні з поточних 3,2% до 10-12% до кінця 2024 року”, — пояснив аналітик у коментарі “Апострофу”.

Водночас голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що зміна вартості електроенергії може потягнути за собою ще підвищення тарифів, зокрема на обслуговування багатоквартирних будинків. Такий тариф може зрости більш ніж на 10%.

 Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...