Опубліковано: 7 Червня, 2024. Переглядів: 973


Кабмін затвердив новий порядок видачі паспортів за кордоном: як їх зможуть отримати чоловіки

Уряд затвердив Постанову №648, якою вносяться зміни до отримання документів громадянами України за кордоном.

Зокрема, чоловікам від 18 до 60 років для оформлення чи заміни паспорта, треба буде показати військово-обліковий документ.

“Прийняття у громадян за кордоном документів для оформлення і обміну паспорта громадянина України та закордонного паспорта, у тому числі замість втраченого або викраденого, а також видачі документів філією чи представництвом за кордоном ДП “Документ”, буде здійснюватися за новим порядком”, – йдеться у документі.

Оформлення паспортів за кордоном: чоловіки не зможуть зробити це без ВОД

Постанова Кабміну затвердила Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання адміністративних послуг громадянам України у сфері міграції за межами України.

Згідно з ним, оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у зазначених осіб військово-облікових документів. Перевірка дійсності військово-облікових документів проводиться відповідно до законодавства.

Ця постанова набирає чинності з 30 червня 2024 року та діє до набрання чинності законом щодо надання адміністративних послуг громадянам України за кордоном, але не більше шести місяців з дня набрання чинності цією постановою.

Як зазначає “Судово-юридична газета”, наразі за кордоном працюють 12 центрів “Паспортний сервіс”: у Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав, Ґданськ), Німеччині (Берлін, Кельн, Мюнхен), Іспанії (Мадрид, Валенсія), Чехії (Прага), Словаччині (Братислава) та Італії (Мілан).

Нагадаємо, під паперовим військово-обліковим документом мається на увазі посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників) або військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (видається військовозобов’язаним).

Раніше у МЗС повідомляли, що з моменту запуску електронного кабінету діятимуть електронні військово-облікові документи, які кожен заявник зможе самостійно сформувати онлайн в електронному кабінеті. Орієнтовно така можливість має з’явитися з 18 червня. Втім, дистанційно стати на військовий облік неможливо, відповідно, сформувати електронний ВОД, якщо особа не стоїть на обліку, також неможливо.

Чи можна довести, що оновили дані в Резерв+: пояснення Міноборони

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко оприлюднила 5 міфів, які стосуються застосунку Резерв+. Серед них те, що нібито застосунок некоректно працює, бо відображає неправильні дані.

“Резерв+ підтягує дані з реєстру Оберіг, в якому є помилки внаслідок людського фактору. Команда Міноборони планує запустити можливість повідомити про проблему прямо в застосунку. Так громадяни зможуть онлайн повідомляти про те, що їхні дані є некоректними, і запускати процес актуалізації”, – написала Черногоренко.

Також ще один з міфів – що громадяни не зможуть довести, що оновили дані в Резерв+.

“Після оновлення інформація відразу потрапляє до реєстру Оберіг. А 18 червня у застосунку з’явиться електронний військово-обліковий документ, чинність якого можна буде перевіряти через QR-код. Для цього ТЦК чи поліції не потрібні зчитувачі, перевірити дійсність коду можна буде прямо через сканер QR-коду в застосунку”, – зазначила заступниця міністра.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...