Опубліковано: 4 Червня, 2024. Переглядів: 237


Всюдисуща паличка: чим небезпечна ешерихія колі

Цей мікроорганізм місяцями виживає у воді та грунті, витримує заморожування і особливо агресивний до дітей.

Влітку цю кишкову паличку епідеміологи доволі часто виявляють у річках та озерах. Купаючись, людина може мимоволі ковтнути заражену воду й опинитися на лікарняному ліжку. Адже ешерихія колі здатна спричиняти важкі хвороби.

— Е. coli — це збудник ешерихіозу, гострого кишкового інфекційного захворювання, яке доволі поширене в теплу пору року, — каже Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — Проблема в тім, що ешерихія присутня майже всюди. У довкілля вона потрапляє з нечистотами. Основний резервуар цієї інфекції — велика рогата худоба, а також кози, кролі, птахи. Тварини зазвичай безсимптомні носії бактерій. Цей збудник — доволі витривалий. Наприклад, у воді й грунті він може жити до десяти місяців, витримує заморожування, здатен розмножуватися на поверхні продуктів і навіть проникати в товщу рослин, наприклад, у листя салату.

— Чим саме небезпечна для людини ця бактерія? 

— Після потрапляння у шлунок вона просувається далі й колонізує товстий кишківник. Ешерихіоз розвивається поступово. На початку хвороби з’являється діарея, зниження апетиту, нездужання. На другий-третій день підвищується температура, наростають симптоми інтоксикації, переймоподібні болі в животі. Агресивні штами збудника здатнi продукувати ендотоксин і провокувати особливо важкі форми хвороби. Може навіть дійти до сепсису — це небезпечний стан, що супроводжується поширеним запаленням, дисфункцією органів та навіть смертю. Так найчастіше буває у немовлят і в дітей з ослабленим імунітетом (за даними ВООЗ, щороку в світі понад 200 тисяч дітей гине від інфекційних діарей, спричинених ешерихіями. — Авт.). Певні серотипи бактерії також можуть провокувати цистити (запалення сечового міхура), інфекції сечостатевої системи.

— Як застрахуватися від цієї хвороби? 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...