Опубліковано: 28 Травня, 2024. Переглядів: 241


В Україну прийшла пилова хмара з Казахстану. Синоптики прокоментували

В Україну перемістилась пилова хмара з Казахстану. Найбільша концентрація пилу утворилась над центральними, північним й частково західними областями. Про це повідомили “РБК-Україна“.

“Зараз спостерігаємо надходженням пилу з Казахстану в південно-східних потоках потужного антициклону, розташованого на схід від України з центром у районі Самари.

Поступово антициклон руйнуватиметься і переміщуватиметься на схід, його вплив на погоду в Україні слабшатиме”, – розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

Завтра, 29 травня, ситуація покращиться, хоча концентрація пилу ще деякий час зберігатиметься, сказала.

“Найактивнішим це явище було у першій половині дня 28 травня у південних областях і Приазов’ї. На решті території цей пил перемістився поступово далі. Безпосередньо він не впливає на людей. Тільки коли падає дощ, тоді пил приєднується до крапельок води й може забруднити людей чи речі. Але нічого такого небезпечного у цьому пилі нема”, – сказала синоптикиня Укргідромедцетру Олена Палагнюк.

“Нещодавно ми мали аналогічну ситуацію – тоді у нас був пил з Сахари у верхніх шарах атмосфери. Так збіглося, що в Україні було вітряно й також одночасно підіймався наш пил. Зараз для прогнозу мало даних, щоб говорити про частоту таких явищ у майбутньому”, – повідомила синоптикиня.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...