Опубліковано: 20 Травня, 2024. Переглядів: 193


Пухлини кісток у дітей: історії з лікарської практики

Нерідко діти, які фізично зазвичай дуже активні, зазнають незначних травм. Їх не варто ігнорувати.

Безневинний, на перший погляд, забій руки чи ноги може стати причиною росту пухлини кісток.

— Недавно до нас звернулися батьки шестирічного хлопчика. Він восени забив праву ногу, коли бавився на подвір’ї.

Нога боліла, але дитина нікому нічого не казала. Але симптоми різко посилилися, — розповідає хірург Олександр Калінчук, медичний директор дитячої лікарні святого Миколая (Перше ТМО міста Львова). — З’явилась припухлість, хлопчик став кульгати. Зрештою від сильного болю не міг спати. Місцеві лікарі провели рентгенографію, а вже ми — КТ і поставили попередній діагноз: доброякісна пухлина великої гомілкової кістки. Новоутвір мав у діаметрі понад шість сантиметрів, але ріс усередину кістки, тому зовні його не було видно.

— Чим це все загрожувало? 

— Пухлина перекривала кістково-мозковий канал. Із часом могла набути злоякісної форми. Треба було негайно її видалити. Операція тривала близько трьох годин. Спершу ми забрали частину ураженої кістки. На нозі дитини утворився великий дефект — до семи сантиметрів. Його треба було замістити, щоб у майбутньому уникнути ризику перелому. Ми видалили хлопчику 11 ребро (воно є рудиментарним, себто не несе ніякого навантаження), змоделювали і встановили на місце видаленої кістки. Все минуло добре.

Або інший випадок. Пів року тому в 15-річного одесита з’явився біль у правому плечі й спині. Хлопець займався волейболом, тож спершу лікарі запідозрили, що проблема пов’язана з розтягненням м’язів. Призначили симптоматичне лікування, яке не допомогло. Тоді зробили рентген і КТ. Виявилося, що в підлітка розвинулася вкрай рідкісна патологія. Гігантська пухлина — розміром близько 15 сантиметрів — зруйнувала майже всю лопатку, що призвело, крім усього, до обмеження рухів рукою. Біопсія показала, що пухлина доброякісна. Ми видалили новоутвір, а утворений дефект кістки замістили штучним матеріалом. Тепер пацієнт проходить реабілітацію.

— Який зв’язок між травмами і пухлинами? 

— Загалом новоутвори плоских кісток, зокрема лопаток, розвиваються значно рідше, аніж новоутвори трубчастих кісток (ноги, руки). Тривалий час вони можуть перебувати у так званому сплячому стані. Але буває, що навіть від незначної травми пухлини “прокидаються”. Тоді клітини новоутворів швидше діляться, що призводить до їх росту. Здебільшого такі пухлини виявляють у 6 — 9-річних дітей та підлітків.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...