Опубліковано: 25 Квітня, 2024. Переглядів: 169


Вчені б’ють на сполох – у Європі частішають пилові бурі

Пилові бурі почали накривати ті регіони, де раніше про них практично не знали.

Такі бурі стають усе частішими і ситуація лише погіршуватиметься із часом, пише The Telegraph.

“Піщані та пилові бурі стають усе більш частими та сильними у багатьох частинах земної кулі. В першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети.

Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подвоїлася за останні 20 років. У Іраку лише за два місяці в 2022 році відбулося десять піщаних штормів. Тепер же пилові бурі накривають й інші регіони світу, наприклад південну Європу”, – сказано в повідомленні.

Коаліція ООН з питань піщаних і пилових бур заявила, що пилові бурі мали значний транскордонний вплив, впливаючи на різні аспекти навколишнього середовища, клімату, здоров’я, сільського господарства, засобів до існування та соціально-економічного добробуту людей.

Кількість штормів зростає по всій планеті, а вчені намагаються пояснити цю тенденцію. Основними факторами впливу вважаються масштабна вирубка лісів, надмірний випас худоби, ерозія ґрунту та зміна клімату.

“Будь-яка активність людини на окраїнах пустель, яка зменшує розмір водойм або видаляє природну рослинність, підвищує ризики пилових бур. Найгіршими прикладами цього є висихання Аральського моря та осушення іракських боліт”, – заявив професор Девід Томас з Центру навколишнього середовища Оксфордського університету.

Однак багато пустельних штормів мають цілком природне походження.

“Частини Сахари є природним джерелом пилу, тобто пил є в атмосфері з природних причин, а не через діяльність людини. Наприклад, сухі дна озер, успадковані від вологіших кліматичних умов у далекому минулому, є джерелами пилу по всьому світу”, – каже науковець.

Лідером з відновлення земель, управління ґрунтом і водою для збільшення рослинного покриву є Китай, який реалізує найамбітніший у світі проєкт із висадки дерев.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...