Опубліковано: 25 Квітня, 2024. Переглядів: 211


Тепло чи холод: розповіли, чого чекати від погоди наприкінці квітня

Як і попереджали синоптики, другий місяць весни таки здивував своїм мінливим настроєм.

На зміну літньому теплу, яке було у першій половині квітня, прийшло відчутне похолодання з нічними заморозками, зазначають метеорологи.

Чи надовго воно затримається?

— У п’ятницю (26 квітня) на заході країни ще очікуються заморозки на поверхні грунту, вдень стовпчики термометрів підніматимуться до 9 — 15 градусів вище нуля, — розповідає Наталія Птуха, синоптикиня Українського гідрометеорологічного центру. — До кінця тижня на півночі країни ще буде прохолодно, вдень — до 11 — 16 градусів, найпрохолодніше буде у Карпатах, де температура вночі опускатиметься до плюс 3 — мінус 2 градусів, можливий мокрий сніг та дощ. На решті території країни вночі очікується 6 — 13 градусів тепла, вдень від 15 до 22, а на південному сході буде 20 — 27 градусів вище нуля. Надалі поступово підвищуватиметься температурний фон, погода набуватиме більш весняного характеру.

— А коли на території України починається метеорологічне літо і чи можливі ще раптові зміни синоптичної ситуації? 

— Початок метеорологічного літа фіксують, коли середньодобова температура повітря протягом кількох днів перевищує показник +15 градусів. У середньому це стається 11 травня, — каже Олена Доніч, начальниця відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. — Але у 1996 році це сталось 22 квітня, а найпізніше літнє тепло прийшло у 1990 й 2001 роках — 7 червня.

Попри це, фіксували й раптові температурні аномалії. Приміром, 30 квітня 2012 року надворі було +30,2, а 27 травня 2007 року — +33,6 градуса.

— А от у 1938 й 1963 роках сніг випадав на початку травня, — додає кліматолог Василь Троцюк. — У 2021 році перший тиждень травня позначився нічними заморозками й сильним дуже холодним вітром, який не вщухав у денні години. Тож погодні гойдалки можливі й у травні цього року (періоди потепління змінюватимуться короткочасним похолоданням), але з 15-го числа очікуємо на перехід до літньої погоди.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...