Опубліковано: 15 Квітня, 2024. Переглядів: 281


Повістка у дверях: адвокат пояснив, що буде, якщо військовозобов’язаний її проігнорує

Працівники ТЦК та СП іноді залишають повістки військовозобов’язаним у дверях їхнього житла або у поштовій скриньці. Чи дійсна така повістка?

“Згідно з чинним законодавством України, повістка має бути вручена військовозобов’язаному особисто в руки, він повинен підписатись, що її отримав. Крім підпису військовозобов’язаного, повістка має бути засвідчена печаткою та підписом керівника військкомату (ТЦК та СП).

В іншому разі така повістка не має юридичної сили”, – зазначив у коментарі “Експресу” адвокат Микола Михальчук.

Вручення повістки: у якому випадку воно незаконне

Якщо особі засунули повістку у двері, то вона може не з’являтися до військкомату, ніяких правових наслідків для неї не мало б бути, зазначив адвокат.

“Але на практиці нерідко трапляються випадки, коли ТЦК та СП звертаються з повідомленнями до поліції про те, що громадянин не з’явився до них за повісткою, і просять доставити його до військкомату. Хоч це і незаконно”, – зауважив юрист.

Він пояснив, що при зверненні до поліції ТЦК повинен додати корінець повістки з підписом військовозобов’язаного про її отримання, інакше повноважень у поліції на доправлення такої особи у ТЦК та СП немає, адже немає доказів того, що військовозобов’язаний вчинив правопорушення.

“Коли ж військозобов’язаний отримав повістку особисто й підписався, то він має з’явитися до військкомату та стати на облік. Також вручати повістку військовозобов’язаним, крім ТЦК та СП, мають право представники органів місцевого самоврядування, державних органів, керівники підприємств, де працевлаштований військовозобов’язаний”, – нагадав адвокат.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...