Опубліковано: 13 Квітня, 2024. Переглядів: 167


Сезон весняних зорепадів: у ніч на неділю на нічному небі можна буде вже побачити Ліриди

Через те, що Місяць росте й 24 квітня вступає у фазу повні, з кожним днем яскравіше срібне світло заважатиме спостереженню за “шоу метеорів”. Тож воно, на жаль, триватиме недовго — до тижня.

Найбільший шанс побачити метеор — друга половині ночі. Про це пише Експрес.

“Ліриди так називаються тому, що їх радіант — точка вильоту — розташований у кількох градусах від найяскравішої зорі в сузір’ї Ліри, — розповідає Володимир Кажанов, астрофізик. — А своєю появою цей астропотік пов’язаний з кометою C/1861 G1 Тетчер. Самі метеори — це уламки цієї комети. Щойно один з них заходить в атмосферу Землі, то вмить розсипається на безліч дрібніших. І ми бачимо на темному небі, звісно, якщо пощастить, спалах зірки, що падає.

Ліриди летять зі швидкістю 49 км/ секунду. Якщо бути спостережливим і терплячим, можна нарахувати до 20 жовто-білих “зірок” на годину і, за традицією, встигнути загадати бажання. А найбільший шанс побачити метеор — друга половині ночі, перед світанком, на південній частині неба. Зоряні “дощинки” помітні неозброєним оком. Головне, щоб небо було безхмарним. І ще варто пам’ятати, що Сонце у квітні сходить із кожним днем раніше”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...