Опубліковано: 12 Квітня, 2024. Переглядів: 360


Кабмін дозволив деяким чоловікам виїжджати за кордон. Хто зможе цим скористатися?

Уряд вніс зміни до Правил перетину кордону студентами денної форми навчання.

Нова постанова вже викликала чимало дискусій. То хто ж зможе поїхати на навчання за кордон? І на який термін?

— Отримали право на перетин кордону чоловіки віком від 18 до 22 років, які є студентами денної форми навчання й здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування), — каже Юлія Засоба, юристка ГО “Юридична сотня”. — Щоправда, йдеться про студентів, які навчаються у закладі вищої освіти державної чи комунальної власності, є учасниками програми освітньої академічної мобільності й прямують на навчання в іноземні заклади освіти. Такі чоловіки зможуть безперервно перебувати за кордоном не більш як навчальний семестр.

— Що потрібно мати студентам для перетину кордону? 

● Ю. Засоба:

— Довідку від закладу вищої освіти України щодо направлення студента для навчання в іноземний виш. Також слід мати: копію договору академічної мобільності, засвідчену українським закладом освіти в установленому порядку; Е-квиток студента (учня), перевірений засобами порталу Дія; військово-облікові документи з відповідними відмітками ТЦК та СП (приписне, військовий квиток тощо).

— Рішення позитивне, але все ж воно викликало багато дискусій. Чому? 

— Бо, як виявилося, можливість виїхати за кордон для навчання н абул и, по-пе рше, тільки бакалаври віком від 18 до 22 років. А по-друге — студенти лише державних чи комунальних закладів освіти. Нові правила оминули приватні виші, й це викликало найбільше обурень, — зауважує Іван Бездудний, правозахисник, експерт історичної агенції “Літопис Незламності”. — Адже в Україні 92 приватні заклади вищої освіти. Коли одним вишам надається право, а іншим — ні, то це можна сприймати як дискримінацію за формою власності. Тому будь-який приватний заклад вищої освіти може оскаржити відповідне рішення у суді.

— Також, наприклад, у постанові вказано, що зможуть виїхати за кордон студенти віком від 18 до 22 років, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, — додає Роман Лихачов, адвокат приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини. — Досить цікаве формулювання, враховуючи, що є безліч випадків, коли ТЦК мобілізовували навіть 19-річних студентів. У постанові Кабміну зазначено, що для перетину кордону необхідні військово-облікові документи з відповідними позначками районного, міського ТЦК та СП. Але про які саме документи йдеться, конкретно не вказано.

Та в будь-якому разі тепер усім студентам, які хочуть виїхати, треба буде йти у військкомат. Хоч знову ж таки — у постанові нечітко прописано, яким чином такі студенти отримають відстрочку і на який строк. Для перетину студентом кордону має бути й підтвердження рівня знання іноземної. Щоправда, про який документ йдеться, невідомо. Такі от прогалини сприятимуть корупції.

— Студенти зможуть виїхати за кордон на навчання на один семестр. Як і хто це контролюватиме? 

● Р. Лихачов:

— Наразі у законодавчому акті не вказано, яким чином буде гарантовано повернення студента і хто за це відповідатиме. Тому, на мою думку, проконтролювати це буде нереально. Думаю, багато студентів просто не повернуться додому.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...