Опубліковано: 12 Квітня, 2024. Переглядів: 276


Чи дошкулятиме аномальна спека: в Укргідрометцентрі дали прогноз на літо

В Україні літо цього року можливо буде спекотним. На це вказують і розрахунки, і експертні оцінки. Але ймовірно, що не варто очікувати рекордну спеку. З одного боку очікується нейтральна фаза між “Ель-Ніньйо” та “Ла-Нінья”, а з іншого – на планету впливатиме дуже активна сонячна радіація, розповіла unian завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

“І розрахунки, і експертні оцінки говорять про те, що у нас літо може бути спекотним. Але, якщо до цього йшлося про те, що воно може бути найспекотнішим, то зараз більш обережно йдеться про це. Можливо, що це літо і не виявиться найбільш спекотним. Хоча буде досить таки теплим”, – каже метеоролог.

Така ситуація, за словами експерта, пов’язана з кількома чинниками. Вона пояснила, що на процеси такого великого масштабу, які впливають на циркуляцію атмосфери протягом тривалого періоду, впливає стан океанів.

“І одне з таких явищ, яке спостерігається в океані, – це південне коливання. Тобто в екваторіальних широтах Тихого океану у нас спостерігається “Ель-Ніньйо” і “Ла-Нінья” – підвищення або охолодження екваторіальних вод, які суттєво впливають потім на циркуляцію”, – пояснила Балабух.

Зараз ці аномально високі температури, які, зокрема, спостерігаються і в Україні також, зумовлені додатною фазою “Ель-Ніньйо”. Як правило, в роки “Ель-Ніньйо” і спостерігаються досить високі температури повітря в наших помірних широтах.

“Зараз ми бачимо, що фаза “Ель-Ніньйо” закінчується і дуже стрімко температура океану починає охолоджуватися. Тобто ми переходимо в нейтральну фазу і, можливо, завдяки цьому температура повітря може дещо знизитися”, – каже метеоролог.

Але відіграє велику роль ще й інший фактор – природні чинники, які впливають на температуру повітря.

“Один з них – це сонячна радіація. Ви знаєте про ці цикли сонячні? 11-річні. То от зараз у нас спостерігається 25-й цикл сонячної радіації. І відповідно, до жовтня буде відзначатися максимальна активність. І от можливо, що цей чинник також вплине на те, що температура повітря влітку може бути вищою за норму”, – прогнозує Віра Балабух.

За даними Віри Балабух, квітень в Україні буде дуже теплим. Середня за місяць температура може бути на 2-4 градуси вище норми та навіть більше. А найбільш аномальна погода, за її словами, очікується впродовж поточного тижня.

У травні, за прогнозом експерта, також переважатимуть більш високі температури, ніж зазвичай. Але температура в травні може бути не настільки аномально високою, як у квітні.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...