Опубліковано: 9 Квітня, 2024. Переглядів: 844


Парвовірусна інфекція: у групі ризику — діти

Ця недуга активізується навесні і поширюється переважно повітряно-крапельним шляхом.

Ознаки парвовірусного ураження на початковому етапі подібні на сезонну ГРВІ чи навіть алергію. Але є нюанси.

— Перебіг цієї інфекційної хвороби, викликаної парвовірусом В19, часто безсимптомний або нагадує легку застуду: з’являється нежить, біль у горлі, ломота в м’язах, слабкість, нудота, біль голови, підвищується температура, — розповідає Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — А згодом розвивається специфічний симптом — папуло-геморагічний висип на руках і ногах у формі червоних “рукавичок” і “шкарпеток”, почервоніння (еритема) на обличчі, що має назву “синдром ляпасу щік”. Такий висип — найбільш характерна ознака інфекції, яка спостерігається у більшості дітей і у половини дорослих. Висип може зберігатися або рецидивувати протягом одного-трьох тижнів.

— Як люди заражаються парвовірусом? 

— Джерелом є хвора або інфікована людина — найчастіше з пониженим імунітетом, у якої довго зберігається інтенсивна циркуляція вірусу в організмі. Інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом, а також через плаценту від матері плоду.

— Якими ускладненнями загрожує ця хвороба? 

— Розвитком артриту, порушеннями з боку крові, міокардитом, васкулітом, гломерулонефритом, енцефалітом. Найчастіше ускладнення розвиваються у маленьких ослаблених дітей, людей з імунодефіцитом. Саме із зараженням парвовірусом із симптомами, що подібні на легку застуду, пов’язано чимало випадків самовільного переривання вагітності, внутрішньоутробної загибелі плоду. Ось чому жінкам при надії важливо уникати контакту з людьми, які мають симптоми респіраторної інфекції чи описане вище висипання.

— Як діагностують і лікують парвовірусну хворобу? 

— Підтвердити діагноз допомагає аналіз крові на специфічні антитіла IgM. Таке дослідження призначають зазвичай тоді, коли потрібно з’ясувати, чи не йдеться про патології з подібною симптоматикою (наприклад, бактеріальні, для лікування яких потрібна антибіотикотерапія). У неускладнених випадках лікування парвовірусної інфекції зазвичай симптоматичне: нестероїдні протизапальні препарати від болю у суглобах і м’язах, для зменшення свербежу шкіри, рясне пиття.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...