Опубліковано: 29 Квітня, 2024. Переглядів: 282


Хвороба зі ставка: що варто знати про “качині блохи” й спричинений ними дерматит

Збудники захворювання потрапляють у воду з фекаліями птахів. Згодом вилуплюються личинки, які проникають у тіло молюсків, а потім шукають наступного хазяїна.

У спеку так і тягне охолодитися в озері чи ставку. Але, на жаль, це задоволення може коштувати здоров’я. На свербіж та кропив’янку, що з’являються відразу після купання у непроточних водоймах, багато хто не зважає.

Але саме так може проявлятися поширена паразитарна хвороба — церкаріоз.

— Церкаріоз провокують церкарії (у народі їх ще називають “качиними блохами”), головні господарі яких — водоплавні птахи, — каже Елла Матіяш, лікарка-паразитологиня. — Яйця церкарій потрапляють у воду з фекаліями птахів, з них вилуплюються личинки. Спочатку вони проникають у тіло молюсків, а потім шукають наступного хазяїна. При спробі заразити людину церкарії потрапляють під шкіру і там зрештою гинуть. Але спричинюють набряки, свербіж, висипання. —

Упродовж літа традиційно більшає пацієнтів з симптомами церкаріозного дерматиту, — каже Жанна Приходько, лікарка-дерматологиня. — Якось прийшов чоловік, гомілки якого просто палали червоними, наповненими рідиною вузликами розміром з горошину, і поскаржився на сильний свербіж (шкіру аж хочеться роздерти!), безсоння, підвищення температури. З’ясувалося, що ці симптоми з’явилися і поступово наростали після риболовлі у ставку. На жаль, чоловік декілька днів терпів дискомфорт, і лише коли у ранки потрапила інфекція, поспішив за допомогою. А при цій хворобі дуже важливо почати лікування якомога раніше, щойно на шкірі з’явилися висипання.

— Як лікують церкаріозний дерматит? 

● Ж. Приходько:

— Правило першої допомоги — протерти уражену шкіру саліциловим спиртом (або горілкою, якщо є під рукою), водяним розчином яблучного оцту (столова ложка на склянку води), зробити ванночку з настою череди. Далі намастити уражені ділянки маззю із протисвербіжним ефектом (від укусу комах) чи маззю на основі цинку. Розчісування шкіри дуже небезпечне — можна занести інфекцію та отримати ускладнення. Якщо ж дерматит прогресує, можуть знадобитися й антибіотики, антигельмінтні засоби.

Особливо важко контакт з церкаріями переносять діти, у яких ніжніша шкіра й паразитам легше під неї потрапити. У дітей частіше, ніж у дорослих, підвищується температура тіла (до 38°С), порушується сон, апетит. У групі ризику й хворі на цукровий діабет, адже у них ослаблений імунітет та проблемні судини, тому кожна мікроранка може закінчитися серйозним запальним процесом. Тому, щоб вберегтися від церкарій, перед входом у воду раджу всі відкриті частини тіла рясно змастити кремом або маззю (від комарів тощо), а після виходу з води — промити шкіру чистою водою і добре витерти рушником.

● Е. Матіяш:

— А краще взагалі уникати купання у водоймах із застояною водою, навіть не ходити босими ногами по підводній рослинності — це зона концентрації церкарій. Найбільша ймовірність зараження — у ставках з великою кількістю водоплавних птахів і водних молюсків. Особливо активними “качині блохи” стають у сонячні дні в теплій воді.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...