Опубліковано: 5 Квітня, 2024. Переглядів: 267


Яким буде курс долара у найближчі місяці: прогнози експертів

Офіційний курс перевалив уже за 39 гривень за долар. В обмінниках американську валюту можна купити в середньому за 39,50 гривні. Чи варто очікувати подорожчання долара й надалі? З’ясовуємо в розмові з кандидатом економічних наук Олександром Хмелевським та фінансистом, доктором економічних наук Олександром Савченком.

— Чим зумовлене знецінення гривні, яке спостерігаємо останнім часом? 

● О. Хмелевський:

— Як на мене, є декілька факторів, які сприяють девальвації. Цього року надходження від іноземних кредиторів менші, ніж торік. Крім того, Конгрес США досі не може ухвалити пакет допомоги Україні, який, зокрема, передбачає і надання кредитів.

А ще торік суттєво зріс дефіцит зовнішньої торгівлі (є всі підстави вважати, що він збережеться і у 2024-му). Його доводиться закривати за рахунок продажу валюти з резервів НБУ. В останні місяці валютні резерви скоротилися з 40,5 до 37,1 мільярда доларів. Тому Нацбанк змушений іти на помірну девальвацію.

З іншого боку, дефіцит держбюджету на цей рік запланований у розмірі 1,6 трильйона гривень. Девальвація гривні сприятиме наповненню головної скарбниці за рахунок митних платежів та ПДВ на імпортні товари. Отже, ще одна причина девальвації — прагнення урядовців наповнити бюджет.

● О. Савченко:

— Взнаки дався брак надходжень валюти від західних партнерів, передусім від США. У першому кварталі вони мали би нам надати приблизно 2,5 мільярда доларів, але ми нічого не отримали.

— Чи буде долар у квітні ще дорожчим? 

● О. Савченко:

— З квітня зросла мінімальна зарплата. В умовах, коли рівень економіки знижується, додаткова пропозиція гривні сприяє інфляції та девальвації. Крім того, треба брати до уваги негативні вкиди на кшталт “Росія наступатиме, нам зброї не дають”, це спонукає людей робити менше покупок, а більше зберігати грошей у доларах чи євро. Попит на іноземну валюту зростатиме, доки в нас не буде позитивних новин з фронту.

Думаю, що в квітні долар впритул “підбереться” до 40 гривень. А далі Нацбанк намагатиметься стабілізувати курс. Принаймні до середини року.

● О. Хмелевський:

— У березні Україна отримала довгоочікувані кошти від ЄС, також надійшли кредити від Світового банку, Канади та Японії. Тому є очікування, що в квітні резерви НБУ зростуть. Це дозволить зміцнити курс гривні. Проте навряд чи він повернеться до позначки 38 гривень за долар.

З іншого боку, прагнення до скорочення дефіциту зовнішньої торгівлі та наповнення бюджету може змусити Нацбанк продовжити девальвацію, незважаючи на зростання валютних резервів. У березні валютний курс перевищив позначку 39 гривень за долар. Наступною метою є курс 40 гривень за долар, яка може бути досягнута в квітні-травні.

У бюджеті на 2024 рік середньорічний курс долара закладений на рівні 40,7 гривні за долар. Інакше дефіцит бюджету може бути вищим, а отже, для його покриття знадобляться додаткові кошти, які поки що знайти неможливо. Тому, найімовірніше, невдовзі валютний курс досягне цієї позначки.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...