Опубліковано: 4 Жовтня, 2023. Переглядів: 516


4 жовтня: це цікаво знати

«Як не з дощем, то з снігом», так лаконічно характеризували другий місяць осені наші пращури. Адже у жовтні дерева починають швидко скидати свої жовто-багряні шати. У лісах замовкає пташине багатоголосся, а левади та видолинки все частіше вкриваються сизою памороззю. Осінь запросила до господи свого другого брата, якого наші предки ще називали «грязень», «хмурень», «листопадник» та «зазимник».

У дохристиянські часи існувала ще одна назва другого місяця осені, що, можливо, найточніше передавала глибинну суть цієї найшанованішої нашими предками пори – «весільник». Адже за українською обрядовістю саме з Покрови, 14 жовтня, вже дозволялося справляти весілля. Чому саме з Покрови? Тому, що все життя давніх українців підлягало чіткій регламентації. Турбота про врожай, що починалася навесні: «Квітневої роботи на май не відкладай, то їстимеш коровай», продовжувалася влітку: «Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться»«Хто в липні жари боїться, то взимку не має чим погріться» та «Серпневого дня зимовим тижнем не заміниш» – закінчувалася у вересні. І лише у жовтні, коли врожай вже зібрано, а ниву засіяно озиминою, селянин нарешті міг собі дозволити відпочити та влаштувати особисте життя. «У маю розумний жениться, а дурна заміж йде, а у жовтні розумна заміж іде, а дурний жениться».

У народі 4 жовтня, на Кіндрата, зазвичай читали замови, а також виконували обряди, які дозволяли сподіватися на родючий майбутній рік. Говорили, що в цей день обов’язково потрібно працювати, оскільки саме це обіцяє благополуччя, багато грошей найближчим часом. А про тих, хто доживши до 4 жовтня, ще легковажив із підготовкою до зими говорили: «Пустий господар по Кіндраті не має ще кожуха в хаті».

На Кіндрата приступали до робіт у стодолах. Ці двоповерхові споруди використовували для того, щоб молоти зерно. 4 жовтня молотники збиралися біля стодол, співали пісень та розмовляли. Роботи починалися опівночі з розведення багаття, жар від якого потім підсушував снопи. Обов’язковими стравами 4 жовтня для селян були: вівсяна каша та пироги.

Також підмічали, якщо цього дня дув різкий північно-західний вітер, очікували холодної і сніжної зими. Існувала ще одна прикмета: погода цього дня мала не змінюватись ще 4 тижні.

За церковним календарем 4 жовтня відзначають знайдення мощей святого Димитрія, митрополита Ростовського та вшановують апостола від 70­ох Кондрата; преподобного Даниїла Шужгорського; преподобного Йосипа Заоникиївського; священномучеників Іпатія, єпископа, та Андрія, пресвітера; святих Ісакія і Мелетія, єпископів Кіпрських; мучеників Євсевія і Приска.

Іменинники 4 жовтня:

Андрій, Агнія, Овсій, Мелетій, Кіндрат, Дмитро.

4 жовтня народились:

1891 – Юрій Клен (Освальд Бургардт) – український поет, перекладач, літературний критик. Автор збірки «Каравели», епопеї «Попіл імперій», есе «Спогади про неокласиків», перекладів з англійської, німецької, французької та інших мов.

1895 – Дмитро Андрусенко – український диригент, бандурист, педагог; організатор і диригент капел бандуристів. Майстер з виготовлення українських народних музичних інструментів (бандур, цимбал, сопілок).

4 жовтня відзначають:

  • Всесвітній день тварин.
  • Всесвітній тиждень космосу.

Події 4 жовтня:

1582 – Папа Римський Григорій XIII оголосив про проведення реформи календаря, що мала за мету ліквідувати помилку в обчисленні дат: з моменту введення юліанського календаря до XVI століття «набігла» різниця в 10 днів порівняно з астрономічною датою. Згідно з нововведенням Папи, після 4 жовтня 1582 року одразу ж наступало 15 жовтня. Новий календар отримав назву «григоріанського».

1800 – у Луганську стала до ладу перша доменна піч в Україні.

1853 – розпочалася Кримська війна, Російською Імперією і союзницькими військами Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства.

1875 – декретом австро-угорського цісаря Франца-Йосифа I засновано університет у Чернівцях (нині Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

1883 – вперше вирушив у рейс «Східний експрес», що з’єднав Османську імперію з Західною Європою.

1890 – у Львові створено Русько-Українську Радикальну Партію – першу українську політичну партію.

1900 – прем’єрою опери «Янек» В. Желенського відкрився для глядача Львівський оперний театр.

1911 – у Лондоні введено в дію перший у світі ескалатор.

1937 – в газеті «Правда» з’явилася критична стаття, згідно з якою українську мову потрібно більше наблизити до російської.

1947 – ЦК КП(б)У ухвалив рішення про створення 7 спеціальних груп НКВС для ліквідації борців за незалежність України, членів Центрального та крайових проводів ОУН.

1957 – з космодрому Тюратам в Казахстані запущено перший у світі штучний супутник Землі під назвою «Супутник-1». ООН проголосив цей день Днем початку космічної ери людства.

1958 – з Лондона до Нью-Йорку розпочалися перші регулярні трансатлантичні рейси реактивних літаків.

1968 – відбувся перший політ пасажирського літака Ту-154.

1989 – у Києво-Печерській лаврі відкрито духовну семінарію Руської Православної церкви.

2001 – англійські вчені розшифрували генетичний матеріал бактерії, що викликає чуму.

2001 – українські сили ППО під час навчань над Чорним морем помилково збили російський пасажирський лайнер, який виконував рейс з Тель-Авіва до Новосибірська.

Чи знаєте ви, що:

  • 99% живих істот, які існували на Землі, вже вимерли.
  • За останні 4000 років не було приручено жодної тварини.
  • Кицька – єдина домашня тварина, яка не згадується у Біблії.
  • Крокодили не вміють висолоплювати язик.
  • Іспанія у перекладі означає «земля кролів».

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...