Опубліковано: 5 Квітня, 2024. Переглядів: 160


У Польщі відпустили з-під варти українку, звинувачену у катуванні дітей і продажі їх педофілам

У середині квітня 2022 року у Познані правоохоронці затримали громадянку України, Світлану П, якій інкримінували знущання над 10 дітьми та продаж дітей для сексуального використання. Після двох років слідства, її відпустили на волю.

52-річна жінка після початку повномасштабного вторгнення разом з 10 названими дітьми втекла від війни з Синельникового Дніпропетровської області.

Волонтери, які приймали родину, повідомили правоохоронні органи, що названа мати била дітей та передавала їх педофілам. Проте, слідство не підтвердило ці звинувачення, і жінку наразі випустили з-під варти, суд над нею триває.

Затримання Світлани: у чому звинуватили жінку

У квітні 2022 року “Gazeta Wyborcza” повідомила шокуючі подробиці про українку. 12 березня 2022 року Світлана перетнула польський кордон із десятьма дітьми віком від чотирьох до 16 років. Їм допомогли польські волонтери, які мають власних дітей та прийомних. Разом із друзями вони організували допомогу: привозили їжу та іграшки, а старшим – телефони та ноутбуки. Вони допомогли сім’ї отримати номери PESEL та записатися у школи.

Коли пара приходила до Світлани, їх зустрічала ідеальна тиша. Діти не розмовляли, нічого не просили. Лише раз дві маленькі дівчинки сказали, що вони голодні. На початку квітня одна зі старших дівчат зізналася Ані: “Я боюся за молодших дітей. Свєта їх вбиває”. Подружжя поляків звернулося до поліції.

Видання з посиланням на інформаторів писало, що діти мали вирване волосся, вибиті зуби, а до рота їм вкладали пелюшки з сечею та калом, також їх змушували їсти тваринні фекалії. Прокуратура стверджувала, що Світлана примушувала дітей до сексу з чоловіками. І в Україні, і в Польщі. Прокуратура пише про орально-вагінальний статевий акт, засовування рук у рукавичках у піхву кількарічної дівчинки.

Окружна прокуратура у Познані завершила збирати докази та передала акт про звинувачення у суд, який триває ще досі. Було заслухано кілька десятків свідків з Польщі та України, проведено дороговартісні експертизи, повністю перекладена вся переписка у телефоні підозрюваної, але слідству не вдалося довести, що підозрювана дійсно займалася педофілією, повідомляє видання inpoland.net.pl.

Підозрювану випустили з-за грат: у чому справа

Як пише видання, свідки, які були заслухані у справі та знали родину, говорять, що не вірять у звинувачення. Вони кажуть, що діти Світлани завжди були доглянуті, ходили до дитсадку та школи, у разі потреби знаходилися під лікарською опікою. Жодних слідів від знущання ніхто з допитаних знайомих жінки не бачив.

Речник окружної прокуратури Познані Лукаш Вавжиняк повідомив, що підтвердилось знущання обвинуваченої над дітьми. А от встановити осіб, яким вона передавала дітей для “здійснення сексуального насилля” не вдалося, і тому прокуратура припинила в цій частині справу через відсутність винних у злочині.

Сама Світлана також відкинула ці звинувачення. Вона зізналася в тому, що застосовувала насильство щодо дітей. У своїх поясненнях вона взагалі ставить під сумнів достовірність свідчень дітей.

Адвокат жінки Єнджей Квічор розповів порталу, що через характер обвинувачень багато інформації є нез’ясованою. Він каже, що після розмови з підзахисною побачив, що у версії прокуратури багато хибних та неперевірених свідчень. Зокрема, перекладач припустився помилки при одночасному допиті дітей, багато слів не відповідає своєму значенню.

Працівники соцслужб в Синельниково, правоохоронці, вчителі та медиків, які виступили свідками по справі, не підтверджують, що жінка била дітей.

Генеральне консульство України у Вроцлаві відповіло inpoland.net.pl, що всіх десятьох дітей від підозрюваної забрали та розподілили до інших прийомних сімей у Польщі. Українські дипломати вже неодноразово зверталися до польської сторони з проханням повернути дітей, але ці запити ігнорують.

Одна з жінок, яка зараз опікується дітьми, фактично є особою яка поінформувала правоохоронні органи про сексуальне насильство у попередній сім’ї. Ця жінка у судовому засіданні виступала психологом та працювала з дітьми, а її покази лягли в основу обвинувачення.

Місцеві ЗМІ, які початково висвітлювали цю шокуючу ситуацію, після того, як прокуратура не змогла довести обвинувачення, вже відмовляються описувати подальший перебіг історії. Відомо, що Світлану П. звільнили з-під варти, проте суд над українкою триває.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...