Опубліковано: 4 Квітня, 2024. Переглядів: 542


Ехінококоз: що це за захворювання і чим небезпечне для людей

39-річний львів’янин втратив чверть печінки через цю рідкісну хворобу.

Чоловік поскаржився сімейному лікарю на жовтяницю, дискомфорт у правому підребер’ї та слабкість. Під час обстеження з’ясувалося, що в пацієнта низький гемоглобін. А ще медики запідозрили гепатит, потім виявили чималий новоутвір у печінці, однак онкологи запевнили, що це не рак.

Зрештою, під час операції з’ясувалося, що в печінці чоловіка — п’ятнадцятисантиметрова ехінококова кіста. Видаляти її довелося разом із чвертю ураженої печінки. На щастя, операція пройшла успішно. То що таке ехінококова кіста й чим вона небезпечна?

— Ехінокок — це гельмінт, який постійно присутній у довкіллі, — каже Елла Матіяш, лікарка-паразитологиня обласного лабораторного центру МОЗУ. — Його зрілі яйця виділяють заражені собаки, кішки, хижі ссавці (куниця, тхір, лисиця). Яйця ехінокока здатні тривалий час — до шести місяців — зберігатися на шкірі тварин, у грунті, воді, вони добре переносять холод та мінусову температуру повітря.

— А як люди заражаються ехінококом? 

— Через забруднені яйцями паразита ягоди, землю, городину, немиті руки. Личинка потрапляє в організм і там зростає, розвивається всередині людини десятки років у кісті, що заповнена рідиною.

— Чим небезпечна ця хвороба? 

— Отруєнням організму продуктами обміну паразита й механічним тиском ехінококової кісти на навколишні тканини й органи, найчастіше — на печінку, але це можуть бути й легені, селезінка, головний мозок. Від моменту зараження до прояву хвороби може минути від двох-чотирьох місяців до 5 — 15 років. Людина, заражена яйцями ехінокока, може не здогадуватися про це й не становить небезпеки для оточуючих, але живе, як кажуть, з міною сповільненої дії в організмі.

При малих розмірах кіст клінічна картина ехінококозу стерта, хворому надокучають симптоми загальної інтоксикації, як-от головний біль, втрата апетиту, висипання на шкірі. При великих кістах у печінці спостерігається її збільшення, тупий біль у животі, печія, нудота, кашель, може навіть розвинутися перитоніт чи анафілактичний шок внаслідок розриву кісти.

Розвиток кісти при ехінококозі головного мозку призводить до сильного болю голови, підвищення внутрішньочерепного тиску, нападів епілепсії. А ехінококоз легенів загрожує розкриттям кісти, розвитком важкої пневмонії, часом миттєвої смерті. При прихованому перебігу кіста може бути виявлена випадково (при флюорографії, ультразвуковому дослідженні, магнітно-резонансній томографії, комп’ютерній томографії). А вихід один — операція.

— Як вберегтися від зараження? 

— Насамперед важливий ветеринарний нагляд за хатніми тваринами та їх своєчасна дегельмінтизація. Печінку (свиняча, коров’яча) та інші органи, які уражені кістами, заборонено згодовувати собакам, а люди, на жаль, так нерідко роблять — щоб добро не пропадало.

Людині ж, щоб не захворіти, достатньо дотримуватися елементарних правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після контакту з тваринами, перед їдою. Перед споживанням овочі, фрукти, городину потрібно ретельно мити та ошпарювати окропом. А поширена звичка їсти ягоди просто з грядки чи куштувати їх на ринку немитими загрожує зараженням не лише ехінококом, а й іншими небезпечними гельмінтами.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...