Опубліковано: 15 Квітня, 2024. Переглядів: 458


Жовчнокам’яна хвороба: чому вона виникає й чим небезпечна?

Хірурги видалили волинянці жовчевий міхур із понад сотнею камінців.

До лікарні міста Володимир звернулася місцева жителька, яка впродовж двох діб відчувала сильний біль у животі та нудоту. Після обстеження хірурги прооперували пацієнтку, видаливши жовчевий міхур, у якому було понад 100 камінців. То чому утворюється каміння у жовчевому?

— Жовчнокам’яна хвороба розвивається, коли всередині жовчевого міхура застоюється жовч та утворюються тверді конкременти (камені), — пояснює Олег Швець, лікар-гастроентеролог, дієтолог, член президії Української гастроентерологічної асоціації. — Камені можуть бути крихітними, як піщинки, і великими, як м’ячі для гольфу.

Жовчнокам’яна хвороба найчастіше трапляється серед жінок, особливо старших як 40 — 45 років, які мають ожиріння. Це пов’язано з тим, що люди з надмірною вагою можуть мати більше холестерину в жовчі, який здатний спричинити утворення жовчних каменів. А також вони можуть мати більші жовчеві міхурі, які не працюють належним чином. Зауважу, що занадто швидка втрата ваги здатна збільшити ризик утворення жовчних каменів. І навпаки — повільне схуднення допомагає запобігти їх утворенню.

— Які ще причини жовчнокам’яної хвороби? 

— Незбалансоване харчування. Коли в раціоні забагато жирів, простих вуглеводів, а мало свіжих овочів та злаків, порушується хімічний склад жовчі та утворюються нерозчинні сполуки, що формують камені. Причинами жовчнокам’яної хвороби можуть бути й голодування та низькокалорійні дієти. А ще — малорухливий спосіб життя, який уповільнює травлення та провокує застійні процеси. На розвиток хвороби впливає і тривалий прийом жінками гормональних контрацептивів.

— Які симптоми цієї недуги? 

— Це гострий біль у верхній правій частині живота, зокрема після вживання жирної їжі, який може віддавати в праве плече чи спину. Жовчна коліка може тривати від 15 хвилин до кількох годин. Людина при цьому не може нічим займатися і потребує знеболювальних.

Також можлива жовтяниця (пожовтіння шкіри та білків очей), діарея, нудота, блювання. Ці симптоми з’являються зазвичай, коли є ускладнення недуги. Але більшість людей з каменями у жовчевому міхурі взагалі не відчувають жодних симптомів і дізнаються про них випадково, проходячи, наприклад, планове ультразвукове дослідження органів черевної порожнини.

Зауважу, якщо в пацієнта коліка, спровокована наявністю каменів у жовчевому, то це є показанням для видалення органа — холецистектомії. Якщо вчасно її не провести, то хвороба прогресуватиме. Це може призвести до розвитку серйозних ускладнень, як-от холециститу (запалення жовчевого міхура), панкреатиту (запалення підшлункової залози), закупорки жовчевих проток і навіть раку.

— Чи можливо запобігти жовчокам’яній хворобі? 

— Так. Передусім потрібно стежити за вагою та дотримуватись правильного та здорового харчування, уникаючи спиртного, надмірної кількості кави, свіжої випічки, солодощів, смаженої та жирної їжі. Якщо ж у вас діагностували жовчнокам’яну хворобу, то добирайте ті продукти, які не стимулюють перистальтику жовчевого міхура й не провокують утворення нового камінця. Необхідно харчуватись невеликими порціями по декілька разів на день. Основа — нежирне м’ясо, риба, бобові, термічно оброблені овочі, крупи, знежирена молочна продукція, чай та кава без кофеїну.

Вікторія Трудько, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...