Опубліковано: 25 Березня, 2024. Переглядів: 194


Не згодні з рішенням ВЛК: як діяти мобілізованим

Суд може визнати порушення процедури військово-лікарською комісією, але не ухвалювати рішення про звільнення військовослужбовця зі служби через це. Чи можна оскаржити рішення ВЛК?

Не секрет, що в Україні військово-лікарську комісію іноді можна “пройти” за пів години і практично без обстежень.

У таких випадках фахівці можуть не врахувати реального стану здоров’я мобілізованого і визнати його придатним до служби, попри наявність серйозних хвороб. Чи можна оскаржити рішення ВЛК?

— На Одещині мобілізований звернувся до суду через те, що військово-лікарська комісія (ВЛК) провела обстеження його не в повній мірі, поверхово, без урахування поставлених діагнозів. І, попри незадовільний стан здоров’я та попередні висновки спеціалістів, чоловікові не дали направлення на додаткове обстеження, — розповідає Роман Лихачов, юрист Центру надання підтримки ветеранам і їхнім родинам. — Тим часом у мобілізованого була низка хвороб, зокрема плоскостопість обох стоп, хронічний гастрит, холецистит, панкреатит, пієлонефрит, кісти щитоподібної залози, короткозорість та багато інших. Чоловік зазначав, що подавав скаргу на рішення ВЛК військкомату до Центральної ВЛК і її було задоволено. Однак жодних дій далі не було. Тому він звернувся до суду, просячи визнати дії ВЛК протиправними та зобов’язати комісію провести експертизу його стану здоров’я з повним обстеженням.

— Цікаво, і що ж вирішив суд? 

— Суд першої інстанції відмовив у задоволенні вимог. Однак апеляційний суд задовольнив їх. Запропонувавши командиру військової частини направити солдата на повторний медичний огляд, а начальнику відповідного медичного закладу — провести його. Проте варто зауважити, що суд, хоч і визнав порушення процедури ВЛК, не ухвалив рішення про звільнення військовослужбовця зі служби через це.

— А чи часто доводиться оскаржувати рішення ВЛК у суді? 

— Таких випадків чимало. З досвіду скажу, що у 50% випадків вдається скасувати рішення ВЛК. Йдеться про ситуації, коли особа, наприклад, надавала докази своєї хвороби, але ВЛК їх не врахувала і ніде про це не зазначила.

Був випадок, коли ВЛК не зважила на психічні хвороби військовозобов’язаного, який перебував на відповідному обліку. Військкомат намагався призвати його на службу, хоч особам з психічними хворобами не можна давати зброю. Довелося зібрати всі необхідні документи, які підтверджують стан чоловіка, і звернутися до Центральної ВЛК. Вона скасувала рішення, прийняте ВЛК одного з військкоматів. Після цього всі питання щодо уникнення особою мобілізації було знято.

Нерідко у ТЦК залякують військовозобов’язаних, мовляв, або ти тут і зараз проходиш ВЛК, або відмовляєшся і тобі загрожує кримінальна відповідальність. На жаль, рішення ВЛК не завжди справедливі. Це може призвести до того, що людину визнають здоровою, а вона опиняється, наприклад, у десантно-штурмових військах, де через свій стан здоров’я не може виконувати бойові завдання. І потім командир думає, що ж робити з таким бійцем.

 Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...