Опубліковано: 14 Березня, 2024. Переглядів: 380


«Вода для миру»

Щорічно, 22 березня, відзначається Міжнародний день води.

Метою проведення Всесвітнього дня води – підвищення обізнаності громадськості про важливість збереження водних ресурсів, приймаючи заходи пов’язані з попередженням забруднення, очищення та відновлення, та допоможе довести до відома світової громадськості проблеми якості води, екосистем і добробуту людини в цілому .

В Україні Всесвітній день води (World Water Day) присвячують здійсненню рекомендацій ООН і проводять конкретні заходи, необхідні в національному контексті.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.

Відзначення міжнародного дня води почалося у 1992 р з Конференції ООН, присвяченої навколишньому середовищу та розвитку (UNCED) у Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією призначила 22 березня кожного року – Міжнародним днем води. Країнам було запропоновано впроваджувати ці рекомендації ООН та у цей день проводити освітницьку діяльність та конкретні заходи, виходячи з національного контексту.

Цьогорічна тематика Всесвітнього дня води : «Вода для миру» з метою приділити більшу увагу світової спільноти на проблемах пов’язаних з водою

Починаючи з 2003 р щорічно в Україні проводиться міжнародний водний форум «AQUA UKRAINE». Метою якого в першу чергу є усвідомлення громадянами України дбайливого ставлення до водних ресурсів, збереження і раціональне використання природних та штучних водних об’єктів, дотримання вимог Водного законодавства.

Вода є одним з основних факторів, що визначають стабільний розвиток людства, економіки кожної країни, вона робить величезний вплив на здоров´я людини. Враховуючи дані Всесвітньої організації охорони здоров´я близько 90 % хвороб людини виникають через вживання неякісної води. Якісна питна вода- це вода, що не містить домішок, шкідливих для здоров´я людини. Незважаючи на те, що водою покрито 70 % поверхні Землі, для питних потреб є незначна частина прісної води, запраси якої є мінімальні.

В Україні проблема води стоїть особливо гостро, оскільки наша держава – в числі країн Європи, що малозабезпечені водою. За визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні запаси якої не перевищують 1,5 т.м3. на одну людину, вважається незабезпеченою. (для України цей показник складає 1,09 т.м3, а у маловодний рік 0,52 т.м3.

В Україні віддавна з великою повагою впорядковують природні джерела і криниці, прикрашаючи їх іконами і рушниками, споруджуючи дерев´яні каплички та облаштовують біля них захисні зони.

Основними водними артеріями Берегівського МУВГ є р.Тиса, довжина в межах району, якої становить 23 км. /в межах України -262,4 км/ р.Боржава – загальна довжина якої складає 112 км, канал Верке 36,6 км, канал В.Сернянський – 28 км, Іршавка(Іршава) – 50,6 км, Бронька – 21,0 км, Лисичанка (Кушниця) – 20,1 км, Синявка – 20 км і всі вони потребують бережного відношення та захисту від забруднення.

Органам місцевого самоврядування, громадськості району необхідно більш уваги приділити збереженню та відтворенню водних ресурсів краю.

З нагоди відзначення Міжнародного дня води, працівниками Берегівського міжрайонного управління водного господарства було здійснено інформаційно- просвітницькі заходи в Осійській ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Федора Потушняка на тему збереження і дбайливого ставлення до водних об’єктів.

Василь ТУРЯНИН, начальник Берегівського міжрайонного управління водного господарства


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...