Опубліковано: 9 Березня, 2024. Переглядів: 345


США готувалися до ядерного удару РФ по Україні – CNN

Сполучені Штати Америки ще наприкінці 2022 року почали “ретельно готуватися” до можливого ядерного удару Росії по Україні. Це стало б першою ядерною атакою після того, як США скинули атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі майже вісімдесят років тому. Про це пише CNN.

За інформацією видання, з літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США скликала низку засідань, щоб запровадити плани на випадок таких надзвичайних ситуацій.

Адміністрація президента США Джо Байдена тоді була особливо стурбована тим, що РФ може використовувати тактичну ядерну зброю для стримування подальших втрат чи будь-якого потенційного нападу на саму Росію.

За інформацією журналістів, пізнє літо 2022 року стало руйнівним періодом для російських військ в Україні. Українські війська наступали на окупований росіянами Херсон на півдні, а цілі російські частини опинилися під загрозою оточення.

“Ми повинні були спланувати все так, щоб бути в найкращій позиції на випадок, якщо ця вже немислима подія дійсно відбудеться”, – зазначив високопоставлений чиновник американської адміністрації.

Росія на той час втрачала позиції на українській суверенній території, а не всередині Росії. Офіційні особи США були стурбовані тим, що президент РФ Володимир Путін міг сприйняти втрату Херсону, як “пряму загрозу йому та Росії”.

Відповідно до такої оцінки, Росія могла б розглядати тактичний ядерний удар як стримувальний фактор проти подальших втрат окупованої нею території в Україні. А також будь-якого потенційного нападу з боку інших країн.

У публікації нагадують, що російська пропаганда у 2022 році поширювала фейки про “українську брудну бомбу”, яка, на думку офіційних осіб США, могла бути прикриттям для російської ядерної атаки.

“Російські публічні заяви про можливість використання Україною брудної бомби були зроблені на порожньому місці, і ми бачили, що вони не мають під собою жодного підґрунтя”, – сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена.

Була ще одна деталь, яка підвищувала занепокоєння. Західні розвідувальні служби отримали інформацію про те, що між російськими офіційними особами відбуваються комунікації, в яких відкрито обговорюється можливість ядерного удару.

“Це ніколи не буває однозначною, чорно-білою оцінкою. Але рівень ризику, здавалося, зростав, перевищуючи той, який був раніше”, – розповів американський чиновник.

Водночас жодного разу США не виявили даних розвідки, які б вказували на те, що Росія вживає заходів для мобілізації своїх ядерних сил для здійснення такої атаки.

Однак офіційні особи США не були впевнені, що знатимуть, що Росія переміщує тактичну ядерну зброю, оскільки на відміну від стратегічної ядерної зброї, здатної знищити цілі міста, тактична є достатньо малою, щоб її можна було тихо переміщати й використовувати зі звичайних систем, які вже розгорнуті на полі бою в Україні.

За словами чиновників адміністрації Байдена, держсекретар Ентоні Блінкен “дуже прямо” висловив занепокоєння російському міністру закордонних справ Сергію Лаврову.

Окрім того, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі телефонував своєму російському колезі генералу Валерію Герасимову, начальнику Генерального штабу Збройних сил Росії.

США також тісно співпрацювали зі своїми союзниками як для розроблення планів на випадок російського ядерного нападу, так і для передачі попереджень російській стороні про наслідки такого удару.

“Це відмінна риса всього нашого підходу – ми кращі та сильніші в цьому, коли ми повністю співпрацюємо з нашими союзниками”, – зазначив один з чиновників адміністрації Байдена.

США також намагалися заручитися підтримкою країн, які не є їхніми союзниками, щоб відмовити Росію від ядерного удару. Йдеться, зокрема, про Китай та Індію.

“Одна з речей, яку ми робили, – це не лише надсилали їм пряме повідомлення, але й рішуче закликали, тиснули, заохочували інші країни, до яких вони могли бути більш уважними, робити те саме”, – сказав американський чиновник.

Офіційні особи США наголосили, що інформаційно-роз’яснювальна робота та публічні заяви лідера Китаю Сі Цзіньпіна та прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді допомогли уникнути кризи.

Американські та європейські чиновники також зауважили, що небезпека застосування ядерного озброєння Росією зменшилася після того, як війна в Україні увійшла у довготривалу фазу. Однак США та їхні союзники залишаються пильними й продовжують стежити за намірами РФ.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...