Опубліковано: 6 Березня, 2024. Переглядів: 233


Протести у Польщі: фермери штурмували приміщення Сейму, почалися сутички з поліцією (+ВІДЕО)

У Варшаві масштабний протест фермерів переріс у сутички з правоохоронцями. Кілька людей увірвалися до приміщення Сейму, а в поліцейських полетіло каміння та петарди.

Група протестувальників перед Сеймом почала розбирати бруківку та кидати нею у поліцейських, повідомляють польські ЗМІ. Двоє демонстрантів увірвалися до польського парламенту. Їх уже затримали.

Фермери висувають дві вимоги.

Масштабні протести у Польщі переросли у сутички з правоохоронцями

Демонстранти стверджують, що їхні дії — це реакція на напад поліції.

Над протестувальниками літав поліцейський гелікоптер, а мітингарів закликали не використовувати піротехніку.

Згодом правоохоронці навіть застосували сльозогінний газ. Поліція в інтерв’ю Polsat News підтвердила, що кілька офіцерів служби отримали поранення на місці події. Затримано кілька десятків людей.

Поліція Варшави виступила із заявою щодо інцидентів на протесті фермерів.

“Поведінку, яка загрожує безпеці наших офіцерів, у тому числі жбурляння в них бруківки, не можна недооцінювати. Вона потребує твердої та рішучої відповіді. Поліція не є стороною у поточній суперечці, у зв’язку з якою відбуваються протести”, – йдеться у повідомленні. у публікації на вебсайті X (колишній Twitter).

Протести у Польщі: чого хочуть фермери

Польські мітингувальники висувають перед владою дві вимоги. Перша стосується положень Зеленої угоди, а друга — закриття кордонів щодо імпорту продуктів зі Сходу до Польщі. Про це у коментарі польському виданню WP сказав Томаш Обшанський, голова Незалежної профспілки фермерів “Солідарність”.

Однак на протести вийшли не лише фермери, а й представники інших професій.

“Шахтарі нас підтримують, тому що йдеться про добробут споживачів, вони теж споживачі. Крім того, йдеться про енергетичну безпеку. Ця зелена енергія не обов’язково корисна для фермерів. Про це свідчить приклад Німеччини. Вони повертаються до вугілля. Лісівники приходять, тому що Зелена угода говорить, серед іншого: про заборону полювання.

Наші ферми мають бути захищеними. Ми робимо все, щоб забезпечити енергетичну безпеку Польщі, а Зелену угоду або скасувати, або повністю змінити”, – сказав активіст.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...