Опубліковано: 6 Березня, 2024. Переглядів: 314


Небезпечний отит: кого найчастіше він вражає

Здається, ви вже почали одужувати від ГРВІ, навіть став вщухати нежить, аж раптом заклало вухо й невдовзі у ньому з’явився пронизливий біль.

Він посилюється при жуванні, нахилах голови, позбавляє сну. Найімовірніше при таких симптомах фахівець поставить діагноз: отит.

Чому виникає ця хвороба та як її правильно лікувати?

— Отит — це запалення анатомічних структур вуха: зовнішнього, середнього або внутрішнього, — каже лікарка-отоларингологиня Олена Комар. — Найчастіше йдеться про гострий запальний процес у середньому вусі внаслідок потрапляння туди інфекції з носоглотки. Якщо в ній є слизові виділення чи гній, із ними інфекція може поширитися і в середнє вухо.

Частіше, ніж у дорослих, гострий середній отит виникає у дітей, це пов’язано з віковими анатомічними особливостями побудови слухової труби: у дітей вона коротка й широка. Слухова труба сполучає носоглотку й порожнину середнього вуха, відповідно коротшим шляхом інфекції легше туди дістатися. Збудниками, що спричинюють гострий середній отит, зазвичай є бактерії, як-от стрептококи, стафілококи чи респіраторні віруси (грипу, парагрипу тощо).

Причиною отиту може бути й запальний процес у верхньощелепній навколоносовій пазусі — гайморит. З цієї, власне, причини на гострий отит нерідко хворіють дорослі.

При отиті дуже важлива рання діагностика, яка допоможе припинити подальше прогресування запального процесу та попередить можливі ускладнення. Якщо гострий отит триває зазвичай до трьох тижнів, то хронічний — понад три місяці.

— Чи можуть від отиту страждати відразу два вуха? 

— Так, отит може бути однобічним і двобічним. При другому варіанті запалення поширюється на обидва вуха. Це подвоює страждання пацієнта й робить більш тривалою терапію хвороби.

— Як лікують цю недугу? 

— Гнійний отит, зумовлений бактеріями, потребує антибіотикотерапії. Можуть знадобитися й препарати для полегшення болю та зниження запалення, а також краплі в ніс для зменшення набряку слизової оболонки носоглотки. Лікування зазвичай комплексне. Дуже важливо, щоб воно відбувалося під контролем лікаря.

— Чим загрожує неправильно чи невчасно лікований отит? 

— Найбільш серйозна й поширена помилка пацієнтів — спроба вигрівати хворе вухо. Це може загострити запальний процес і призвести до перфорації (розриву) барабанної перетинки. Небезпечно й самостійно призначати собі краплі для вуха, адже деякі з них можуть бути ототоксичними: призводити до погіршення, а то й втрати слуху. Неграмотне лікування отиту, як і відсутність лікування, може призвести до інших серйозних ускладнень, зокрема поширення інфекції та менінгіту — запалення захисних оболонок головного або спинного мозку.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...