Опубліковано: 4 Березня, 2024. Переглядів: 586


Стрімка форма менінгококової інфекції: як розпізнати небезпечну хворобу

Початок хвороби дуже схожий на ГРВІ – підвищена температура тіла, нежить, першіння у горлі.

На Одещині в районну лікарню батьки привезли чотирирічну дівчинку у важкому стані. Реанімаційні заходи, на жаль, не допомогли. Маленька пацієнтка померла. Кількома днями раніше дитина занедужала, все нагадувало сезонну застуду. Але не падала температура, яку батьки, мешканці одного із сіл, намагалися збити самостійно.

Вони не знали, що в доньки — менінгококова інфекція, яка перебігала на тлі ГРВІ. Це поєднання, вочевидь, і спровокувало стрімкий перебіг хвороби та смерть дитини.

— При локальній формі й на початковій стадії менінгококова інфекція може перебігати як назофарингіт (запалення ротоглотки), тож початок хвороби дуже схожий на ГРВІ. Хворий потерпає від підвищеної температура тіла, нежитю, першіння у горлі, — пояснює Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — Та може розвинутися й генералізована — найбільш небезпечна форма менінгококової інфекції. У неї декілька характерних симптомів: напруження м’язів потиличної ділянки (наслідок запалення і подразнення нервових корінців) і геморагічний (“зірчастий”) висип на шкірі сідниць, стегон, гомілок. Досвідчений лікар обов’язково зверне увагу на такі симптоми. Та, на жаль, навіть за умов своєчасного звернення до фахівця при цій формі інфекції стрімко розвивається інфекційно-токсичний шок. Це і спричиняє загибель пацієнтів. Особливо нещадна інфекція до дітей.

— Як саме може відбуватися зараження менінгококовою інфекцією? 

— Вона передається повітряно-крапельним шляхом — при кашлі, чханні, розмові зблизька. Носіями менінгококів зазвичай є дорослі, що переносять інфекцію безсимптомно. Пригадую, в одному з навчальних закладів на менінгокок захворів студент, а коли його однокурсників перевірили на носійство, то з’ясувалося, що четверо з них — потенційні носії інфекції. Від кого заразився хлопець, невідомо. Всі пройшли лікування, усі одужали. І це справжнє щастя, адже менінгокок — дуже агресивний.

— Що відбувається в організмі людини, ураженої менінгококом? 

— При активізації менінгокока вивільняється ендотоксин. Він провокує пошкодження кровоносних судин, тромбози. Під його впливом розвивається менінгококцемія — блискавична форма недуги, при якій від перших симптомів до ураження головного мозку, сильної інтоксикації та загибелі хворого може минути менше як 24 години. Стрімкість перебігу хвороби визначається властивостями самого збудника (вірулентністю) і особливостями імунної системи організму, в дітей вона ще несформована, а тому надто вразлива.

Крім того, сезонні ГРВІ певним чином прокладають шлях менінгококу. Людина, яка занедужала на вірусну респіраторну хворобу, стає чутливою до бактеріальних збудників. А існують і мікст-інфекції: поєднання бактерій та вірусів. Це ускладнює перебіг недуги.

— Як лікують цю хворобу? 

— Допомагають антибіотики, фахова терапія в умовах стаціонару. А попередити хворобу дають можливість вакцини. В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих, вакцинувати дітей можна з двомісячного віку.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...