Опубліковано: 22 Лютого, 2024. Переглядів: 349


За два останні тижні на заході України зафіксували два землетруси. Про що свідчить така динаміка?

Підземні поштовхи, які реєстрували в Україні, переважно мають магнітуду лише 2,4 – 2,6 бала за шкалою Ріхтера.

За даними Головного центру спеціального контролю, вранці шостого лютого на території Івано-Франківської області зафіксовано коливання магнітудою 2,6.

Джерело землетрусу було у 12 кілометрах від міста Яремче, на глибині чотири кілометри.

А 18 лютого об 11-й ранку підземні поштовхи такої ж магнітуди було зафіксовано на Тернопільщині — епіцентр землетрусу був у п’яти кілометрах від міста Борщів на глибині п’ять кілометрів.

— Землетрус, що стався, пов’язаний із сучасною геодинамікою геологічних об’єктів, які є безпосередньо на Тернопільщині, — пояснює Олександр Кендзера, директор Інституту геофізики імені С. І. Субботіна НАН України. — Земна кора складається з великої кількості блоків, вони по-різному напружені й можуть зрушуватись один відносно іншого, розриваючи зв’язки, які є між ними. Тож ця подія свідчить про те, що блоки рухаються.

Цьогорічні землетруси не становлять сейсмологічної небезпеки. Очевидно, що при наявності повільних рухів, пов’язаних із розломами, рано чи пізно можуть одночасно зрушитись більші об’єми, ніж тепер. Однак, згідно з прогнозами, не настільки, щоб виникла загроза для населення.

— А два землетруси за місяць — це не забагато? 

— На території України регулярно відбуваються землетруси. Щороку їх у нас реєструють приблизно сотню.

Найчастіше землетруси проявляються на південному заході Одеської області, територія якої найближча до зони Вранча (сейсмоактивної зони, яка розташована на території Румунії на глибинах приблизно 110 — 180 кілометрів). Саме там відбуваються потужні землетруси, які сколихують не лише всю територію України, але й доходять навіть до Москви. Часто землетруси стаються у Криму, Прикарпатті, на Буковині та Закарпатті. Хоча зрідка таке стається навіть біля Полтави чи Кривого Рогу. При тім переважно землетруси мають магнітуду лише 2,4 — 2,6 (за шкалою Ріхтера). І хоча вони не становлять небезпеки, люди можуть відчувати підземні поштовхи, якщо перебувають у безпосередній близькості до зони руйнування геологічного середовища.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...