Опубліковано: 20 Лютого, 2024. Переглядів: 275


Закупівлі у час війни: автопарки публічних установ країни вражають розкішшю

У 2023 році державні установи і підприємства придбали на Prozorro 3,8 тисячі автомобілів майже за 4 мільярда гривень.

І в довоєнні роки наші державні структури неодноразово дивували закупівлями елітних авто на бюджетні кошти. Схоже, апетити чиновників не змінилися навіть у такий важкий для нашої країни час.

— Торік публічні установи придбали на Prozorro 3,8 тисячі авто загальною вартістю 3,7 мільярда гривень, — каже Ярослав Пилипенко, аналітик проекту DOZORRO Transparency International Ukraine. — Але зауважу, що в це число не входить специфічний транспорт, як-от автомобілі швидкої допомоги, снігоболотоходи ДСНС та інкасаторські авто. 3,7 мільярда гривень — це майже така сама сума, що й у 2021 році. Але тоді через нижчі ціни придбали майже 5 тисяч машин.

Загалом серед замовників переважають правоохоронні органи, силові та спеціальні структури України. Лише на публічні закупівлі структур МВС, СБУ і військових частин припадає понад 60% придбаних автівок.

— Розкажіть докладніше про лідерів закупівель. 

— За нашими підрахунками, найбільше автомобілів придбали Національна поліція та підпорядковані їй структури (без поліції охорони) — 1,2 тисячі авто на 1,1 мільярда гривень. Більшість автівок — бюджетні кросовери Renault Duster, на які припадає майже 70% загальної кількості. Хоч управління забезпечення поліції купувало й дорожчі авто, наприклад, седани Volkswagen Arteon R-Line 2.0 TSI 4Motion по 2,2 — 2,4 мільйона гривень.

Важко говорити про доцільність купівлі саме таких автомобілів, адже, можливо, вони виконуватимуть спеціальні оперативні завдання. Водночас на ці гроші можна було придбати набагато більше бюджетних автівок, як-от Skoda Octavia чи Renault Duster.

— Хто посідає друге місце? 

— На другому місці за кількістю придбаних автомобілів — поліція охорони — 339 авто на 285 мільйонів. Поліція надає послуги певним суб’єктам господарювання, отримує за це кошти й оновлює свій автопарк майже щороку. У 2022 році деякі обласні управління хотіли купити дорогі Volkswagen Touareg — вартістю понад 3 мільйони гривень за одне авто! Але через розголос у ЗМІ закупівлю скасували. Цьогоріч таких автівок вони вже не намагалися придбати, оновлювали автопарк скромнішими машинами.

— А хто ще входить у трійку лідерів? 

— Служба безпеки України, яка придбала 265 авто на 339 мільйонів гривень. Найчастіше купували Renault Duster (54) — загалом на 48 мільйонів гривень. Крім того, СБУ та її підрозділи замовили 16 Hyundai Staria — це автівки з футуристичним дизайном, вартість яких від 1,7 до 2,3 мільйона гривень. А управління СБУ в Дніпропетровській області купило Volkswagen Touareg за 2,9 мільйона гривень. На запит про призначення автівки замовник відповів, що СБУ використовує транспортні засоби для оперативно-розшукової, контррозвідувальної, контрдиверсійної та антитерористичної діяльності.

СБУ торік купувала й електромобілі. Так, у Вінницькій області придбали 2 Honda M-NV по 1,1 мільйона гривень. По одному Hyundai Kona за 1,2 мільйона гривень купили у Рівненській та Тернопільській областях.

— А які закупівлі вас найбільше здивували? 

— Наприклад, ДП “Ліси України”, молоде держпідприємство, торік придбало 186 авто на 224 мільйони гривень. Найбільше — пікапів Mitsubishi L200 (97 на 137 млн грн). На наш запит про призначення автомобілів держпідприємство не відповіло.

— Які найдорожчі авто у списку закупівель? 

— Наприклад, чотири спеціалізовані автомобілі на базі Volkswagen Multivan BULLI Long по 3,8 мільйона гривень замовило управління державної охорони України.

А Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба купила вживаний броньований автомобіль Toyota Land Cruiser 200 за 2,2 мільйона гривень. В обгрунтуванні зазначено, що він призначений для “забезпечення нагальної потреби у відновлення об’єктів, що постраждали внаслідок бойових дій та підриву греблі Каховської ГЕС”. Порівнюючи з минулими роками, тенденція із закупівлями дорогих авто трохи змінилася. Але до обґрунтованості й доцільності деяких виникає чимало запитань.

— Наприклад? 

— Hyundai Staria за майже 2 мільйони гривень було закуплено для дитячого оздоровчого табору “Зачарована долина” на Закарпатті. Цей табір — комунальне підприємство Київміськради. Цікаво, для яких потреб використовуватимуть автомобіль, в якому лише сім місць? Якщо він для перевезення дітей, то можна було б купити мікроавтобус за менші гроші. Доцільність таких закупівель в умовах війни викликає чимало запитань.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...