Опубліковано: 18 Лютого, 2024. Переглядів: 363


Хто має нести труну з покійним, а кому категорично заборонено: прикмети

Обряд поховання завжди був оповитий величезною кількістю забобонів, які не рекомендується порушувати.

Вважається, що родичам не можна нести труну. Варто розібратися, чому такі дії суворо забороняються, пише healthday.

Кому можна нести труну померлого

Нести труну померлого має та людина, яка не перебувала в близьких кровних зв’язках з покійним. Це можуть бути:

Знайомі, які не спілкувалися тісно з померлим. Негативний вплив прикмети на них не поширюється, тому немає навіть найменшого приводу побоюватися.

Близькі товариші. Таким чином вони демонструють дружні почуття, повагу. Втрата друга при цьому перенесеться легше. Незабаром з’являться нові знайомі, а це, своєю чергою, приносить полегшення.

Колеги. Співробітникам небіжчика дозволяється нести труну на похороні.

Далекі родичі покійного. У такий спосіб їм вдасться залучити матеріальні блага. Доля повною мірою віддячить їм за проявлене благородство.

Несуть труну, пов’язавши руку хусткою. Після того як тіло закопують, її знімають, а руки обов’язково миють. Ритуальні предмети з кладовища не забирають.

Кому заборонено виконувати ці дії

Дружині або чоловікові померлого. У сім’ї атмосфера істотно погіршиться. Не виключені надзвичайні події.

Батькам. Їм за жодних обставин не можна нести рідну кровинку. Вони повинні перебувати на самому початку процесії. Якщо вони покладуть на себе ці обов’язки, в їхньому житті почнеться чорна смуга. Можлива навіть смерть іншої близької людини.

Тітки чи дядьки. Біль втрати від цього істотно посилиться.

Родичам чоловіка або дружини. Це призведе до конфліктів у сім’ї, появи численних проблем.

Чи можна родичам нести труну

Кровні родичі не можуть виносити труну. Вважається, що після виконання цих дій у житті починається важкий період. По-перше, близьким набагато складніше змиритися з втратою. По-друге, таким чином вони привертають до себе негатив.

Починається низка невдач. Біди, як магнітом, притягуються в сім’ю.

Якщо син хоче нести

Дітям не можна нести тіло батька на цвинтар. Це марновірство бере коріння з давніх часів. Наші пращури вважали, що синові й доньці виконувати такі дії ганебно. Сусіди та знайомі могли розцінити їх неправильно. Мовляв, діти настільки раді смерті матері або батька, що намагаються в найкоротші терміни позбутися тіла.

Також вважається, що якщо кровні родичі виносять вінки, хрест або труну, копають яму, то незабаром вони підуть за покійним.

Хто несе квіти та вінки

Близьким покійного забороняється також нести вінки та квіти. За прикметами, такими діями люди привертають біду. Незабаром після цього в родині може померти ще одна людина.

Доручити цей обов’язок потрібно знайомим небіжчика, які не спілкувалися з ним надто близько, колегам, а також людям, які перебувають з померлим у далеких родинних зв’язках.

Що про це думає церква

Церковнослужителі розглядають смерть як перехід душі в Боже Царство. Тіло ж вважається тимчасовою земною оболонкою. Є ціла низка правил поховання, які висловлюють віру у воскресіння покійного. Щоправда, ці обряди не мають нічого спільного з народними забобонами.

Церква не забороняє родичам нести тіло померлого. Близьким не можна піддаватися горю, потрібно мислити тверезо. Взявши на себе цей обов’язок, вони виявляють повагу до померлого, проводжають його в останню путь. Душа при цьому швидше зможе потрапити до Всевишнього.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...