Опубліковано: 13 Лютого, 2024. Переглядів: 232


Третя платіжка за газ: хто з українців отримає та за що платитиме

Деякі українці почали отримувати третю платіжку за газ. Оскільки тепер за газ, доставку та обслуговування внутрішньобудинкових систем споживачі платитимуть окремо.

Про це пише 24tv.ua.

Як пояснила пані адвокат Адвокатського бюро “Івана Хомича” Олена Воронкова, це платіж за технічне обслуговування труб та обладнання постачання газу у будинок.

Хто отримає платіжку

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вважає, що більшості споживачів це нововведення все ж таки не стосується. Тільки тих, хто провів загальні збори співвласників багатоквартирних будинків і визначився із виконавцем послуг.

“У них як було дві платіжки, так і залишиться. Більшість керуючих компаній вже давно уклали угоди з облгазами, тож споживачі навіть не знають, що сплачують цю третю платіжку. Бо облгази включили ці суми до платіжки розподілу”, – сказав експерт.

Іншими словами, “третя платіжка” може прийти до мешканців відомчих будинків чи гуртожитків через те, що їхній власник свого часу не захотів або за якихось причин не зміг укласти договір з обслуговуючою організацією, яка б забезпечила роботу з обстеження. Проте, це також можуть бути нові будинки.

“Керуючі компанії довгий час не хотіли підписувати ці договори, але зараз їх поставили в ситуацію, що вони зобов’язані це зробити. До того ж раніше не було порядку, як це робити та скільки це коштує – тобто не було рішень НКРЕКП та Міненерго. Якби вони були, все можна було б зробити раніше та простіше”, – пояснив експерт.

Скільки платити

Важко визначити наперед, яка сума приходитиме до сплати. Адже у один період це може бути лише огляд мереж, а в інший – ремонт та заміна. Сума також залежить від стану мереж та самого об’єкту: великий він чи малий, новий чи старий, багатоквартирний будинок чи гуртожиток.

“Щодо конкретної суми до сплати за такою квитанцією, то поки що затверджені лише граничні рівні вартості робіт з обслуговування, і вартість таких робіт буде визначатись вже виконавцем. Періодичність проведення робіт із обслуговування внутрішніх систем передбачено проводити раз на 3 та 5 років залежно від типу та обсягу робіт”, – сказала Олена Воронкова.

Таким чином, поки що відомо те, що такий платіж буде коливатися залежно від типу та обсягу робіт, проте буде ділитися між всіма власниками.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...