Опубліковано: 10 Лютого, 2024. Переглядів: 786


Російські війська можуть просунутись на захід України: в ISW зробили тривожну заяву

Затримка з наданням західної допомоги Україні поглиблює брак артилерії в українських військах. Це впливає на довгострокові перспективи бойових дій, повідомляє в новому огляді Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що припинення західної допомоги, найімовірніше, призведе до остаточного краху спроможності України захищатися і стримувати російські війська.

“Це дасть змогу російським військам просунутися на захід України, ближче до кордонів країн-членів НАТО”, – йдеться у повідомленні.

В ISW наводять дані Financial Times (FT) про те, що Україна відчуває брак артилерії на тлі затримки американської допомоги та очікуваного невиконання Європою зобов’язань із постачання Україні мільйона артилерійських снарядів у березні 2024 року.

Неназваний високопоставлений військовий чиновник США заявив, що затримка американської допомоги ризикує створити “повітряну бульбашку” або “діру в шлангу” західної допомоги та залишити Україну без підтримки на невизначений період часу.

Пентагон особливо занепокоєний здатністю України підтримувати свої системи ППО і постачання боєприпасів. А високопоставлений європейський дипломат попередив, що Україні буде важко навіть підтримувати свої нинішні позиції без західних матеріальних засобів.

Інший європейський чиновник висловив занепокоєння з приводу здатності Європи замінити той обсяг допомоги, який раніше надавали Україні США. Посол України в США Оксана Маркарова також заявила агентству Bloomberg, що Україна стикається з “критичною нестачею” військової техніки, особливо ракет і перехоплювачів.

“Українські військові чиновники нещодавно попередили, що Україна унормовує засоби ППО і боєприпаси, намагаючись адаптуватися і реагувати на масштабні удари російських безпілотників і ракет”, – зазначили в ISW.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...