Опубліковано: 6 Лютого, 2024. Переглядів: 263


На заході України через помилку хірурга жінка стала інвалідом на все життя

Інцидент стався у 2020 році. Жителька Івано-Франківська перебувала у стаціонарному відділенні мікрохірургії ЛОР-органів міської лікарні. Жінка потерпала від постійного болю в ділянці правої лобної пазухи, а медикаментозне лікування не дало позитивних результатів. Тому призначили оперативне втручання.

Однак хірург-отоларинголог з майже 40-річним стажем не провів належної передопераційної підготовки.

Не маючи у своєму розпорядженні потрібних рентгенівських знімків та не враховуючи особливості будови фронтальної пазухи пацієнтки, розпочав операцію, під час якої спричинив перелом внутрішньої стінки лобної пазухи. У подальшому перелом ускладнився розвитком набряку головного мозку.

За висновком експерта, такі тілесні ушкодження належать до тяжких за критерієм небезпеки для життя. Крім того, жінку передчасно виписали з медичного закладу, тому ускладнення від лікування і хірургічного втручання не були виявлені вчасно. За неналежне виконання професійних обов’язків щодо лікаря розпочали кримінальне провадження. Медикові загрожувало позбавлення права займатися лікарською практикою до п’яти років. Однак через три роки справу закрили у зв’язку із закінченням термінів давності, а цивільний позов потерпілої в рамках кримінального провадження залишили без розгляду.

Після цього постраждала подала заяву до суду про стягнення з міської лікарні завданих збитків. Жінка вимагала повернути витрати на лікування та заплатити вісім мільйонів гривень моральної шкоди. Свої вимоги мотивувала тим, що за наслідками завданого лікарем тілесного ушкодження в неї стався внутрішньочерепний крововилив. І тепер її турбують регулярні болі голови, з’явилися слабкість, нервозність, дратівливість, постійна втома, а в травмованій ділянці мозку замість видаленої гематоми почала утворюватися кіста, з наявністю якої пов’язане виникнення епілепсії. Протягом останнього року епілептичні напади почастішали і трапляються мало не щотижня. Крім того, внаслідок ушкодження зорового нерва під час операції у жінки погіршився зір, тепер вона на праве око взагалі не бачить. У неї немає сили підтримувати звичний ритм життя, виконувати елементарну хатню роботу. Насправді жінка стала інвалідом на все життя.

Представники лікарні не погодилися з такими вимогами, мовляв, пацієнтка не довела, що саме діями отоларинголога їй завдано тяжких тілесних ушкоджень. А долучені висновки експертів начебто не визначають, яке саме оперативне втручання могло їх заподіяти.

Та Івано-Франківський міський суд позов жінки задовольнив. Щоправда, частково, стягнувши з міської лікарні на користь пацієнтки 101,5 тисячі гривень матеріальної та 3 мільйони гривень моральної шкоди. Апеляційний суд це рішення залишив без змін.

Микола Заверуха, Експрес

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...