Опубліковано: 29 Січня, 2024. Переглядів: 265


Україна і Угорщина домовилися щодо врегулювання прав нацменшин у Закарпатті

Очільник міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з угорським колегою Петером Сійярто. Сторони обговорили питання врегулювання прав угорської меншини у Закарпатті.

Новини.LIVE розповіли про головні рішення, які були ухвалені під час зустрічі.

Питання національних менших є давньою історією

“Щодо прав національних меншин, то це дуже давня історія. Ми зійшлися з угорською стороною, що це питання ми маємо врегулювати. Врегулювати добросовісно з обох сторін”, — зазначив Кулеба.

Глава МЗС наголосив, що обидві сторони виходили з того, що в рамках напрямку України на здобуття членства в Європейському союзі, вона ухвалить нове освітнє законодавство, яке поверне систему навчання національних меншин до системи 2017 року, коли була запроваджена освітня реформа в Україні.

“Важливим знаком є те, що угорці Закарпаття позитивним чином оцінили ці зусилля у нашому законодавстві. Також Петер Сійярто опублікував перелік питань, які потребують, з угорської сторони, певних уточнень. В свою чергу ми попросили надати нам перелік питань, які належать до дотримання прав угорської меншини”, — розповів Кулеба.

Очільник МЗВ України наголосив, що ці питання українські працівники отримали і домовилися, що під егідою обох міністерств закордонних справ буде зібрано комісію.

Вона матиме одне завдання — через десять днів представити на розгляд урядів обох країни доповідь про те, які з питань у переліку потребують вирішення, або вже врегульовані”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...