Опубліковано: 26 Січня, 2024. Переглядів: 406


ЗМІ отримали списки військовозобов’язаних, які втекли з України через «Шлях» (ВІДЕО)

Журналісти «Української правди» отримали у розпорядження списки військовозобовʼязаних осіб, які в 2023 році виїхали з держави через систему «Шлях» та не повернулися до України.

Про це йдеться у розслідуванні видання.

«Мовиться про майже 900 осіб. І лише в одній області.

Ця інформація дає можливість зрозуміти не тільки кількість утікачів, а й хто саме залишив країну. Але найцікавіше в усій цій історії — які благодійні фонди та громадські організації їм у цьому допомогли», — зазначають у матеріалі.

Серед фондів та організацій, які допомагали військовозобов’язаним виїхати покинути країну називають «Добра справа», «Подих Милосердя», «Разом у Майбутнє», «Віримо в Україну», «Відчуй тепло», «Велике Серце України», «Незламність і Відвага», «Серця Патріотів», «Промінь надії» та «Повернусь додому».

Зокрема, організація «Волинський актив молоді» протягом року внесла до системи більше тисячі потенційних призовників. За даними YouControl, один з її засновників — нардеп від партії «Слуга Народу» Валерій Стернійчук. Водночас сам депутат журналістам заявив, що зараз відношення до ГО не має, а чому дані відображені на YouControl не знає.

Два інших засновники — помічники Стернійчука: заступник керівника і керуючий справами Луцької районної ради Андрій Лев та депутат Луцької міської ради Андрій Костенко.

Як стверджують джерела «УП», щонайменше 18 військовозобовʼязаних у виїхали через цю організацію і не повернулись. Крім того, через організацію потенційні призовники тікали і у 2022 році. За даними журналістів, «Волинський актив молоді»  неодноразово вносив до «Шляху» самого Стернійчука та його помічників.

Депутат розповів, сам звернувся до СБУ, коли навколо ГО розгорівся скандал, «щоб розібралися з ситуацією довкола цієї організації, де колись був організатором». За його словами слідчі дії тривають.

«Якщо хтось є причетний до якогось гріха чи неправомірних дій, то я обов’язково  буду контролювати, щоб цю справу довести до кінця. Я знаю, що зараз триває слідство. Можу поцікавитися (скільки людей не вернулося — Прим. ред.), бо я періодично це роблю, але те що мені можуть, те говорять», — сказав Стернійчук.

Також журналісти розповіли про фонд «Віримо в Україну», який за два роки війни вніс до системи «Шлях» понад 1,5 тис. призовників. Його власник — Юрій Гупало, якого призначили заступником голови Волинської ОДА.

За даними ЗМІ, Гупало разом зі спільниками міг організували схему із незаконного переправлення ухилянтів за $7 тис. з людини.

Зокрема відомо, що колишнього керівника державного банку Євгена Мецгера у 2022 році фонд пʼять разів вносив у систему «Шлях».

Також через фонд з України виїжджали футболісти «Динамо Київ», включно з Олександром Шовковським, син колишньої міністерки охорони здоров’я доби Януковича Раїси Богатирьової, син регіонала Валентина Ландика, колишній помічник Єрмака керівника офісу президента продюсер Сергій Перман та інші відомі особи.

Джерела розповіли «УП», що 10 січня у Гупала та наближених до нього осіб провели обшуки. А вже 12 січня Гупало написав заяву на звільнення. Водночас офіційно про це не повідомляють.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...