Опубліковано: 26 Січня, 2024. Переглядів: 229


На Закарпатті збирають підписи за недопущення забудови високогір’я українських Карпат вітряками

Активісти екорухів за збереження природи українських Карпат «Врятуй Боржаву» і «Save Пікуй» звітують, що до них долучились тисячі закарпатців, і закликають громадськість підтримати звернення своїм підписом.

Одразу кілька великих проєктів з будівництва вітропарків у високогір’ї українських Карпат збираються реалізувати на Закарпатті найближчим часом.

Для своїх ВЕС інвестори обрали одні із найкращих туристичних локацій, які відомі далеко за межами України – полонина Боржава, полонина Руна, Вододільний хребет та Лютянська Голиця. Це те, про що відомо на сьогодні.

Усі ці вершини оточені заказниками або, як полонина Боржава, є особливо цінними природоохоронними територіями міжнародного значення. Тут ростуть, живуть та розмножуються унікальні для Карпатського регіону рослини і тварини. І вони усі можуть зникнути, якщо посеред їхніх оселищ побудувати десятки вітряків.

Це будівництво змінить знайомі гострі обриси закарпатських вершин назавжди. Їх, спочатку, просто «зріжуть» важкою технікою, а потім те, що залишиться, врешті змиють дощі, залишивши по собі рвані ерозійні «рани».

Також доведено, що втручання будівельними роботами у ці хребти, які є важливими карпатськими вододілами, несе ризики зменшення водності у цілому регіоні. Усі річки, що беруть початок, наприклад, у підніжжі Боржавського чи Вододільного хребта – притоки транскордонної Тиси.

Попри ці ризики, багаторічну кампанію за збереження полонини Боржави і голосну незгоду громадянського суспільства щоло будівництва вітряків у високих горах, влада на місцях та в регіоні продовжують лобіювати ці проєкти, сприяти їхній реалізації.

Найбільший парадокс у тому, що українське законодавство захищає унікальні і цінні куточки Карпат від вітряків. Однак, лише на папері.

Природа не вміє кричати про цю несправедливість і апелювати до совісті та здорового глузду посадовців та політиків. Її голосом є люди. Тому захисники Боржави та інших унікальних куточків Українських Карпат просять всіх долучитися до захисту високогір’я українських Карпат, поставивши свій підпис.

Підписати гугл-форму можна за посиланням – https://forms.gle/eAsDnJHkuzUhWiCdA

Ініціатори збору підписів інформують, що по завершенні збору підписів долучать їх до своїх звернень, адресованих правоохоронним і контролюючим органам, органам влади.

Нагадаємо, у листопаді українці масово підписували звернення до Президента України, міністра захисту довкілля та природних ресурсів України і до Кабінету Міністрів України щодо припинення «вбивчих» будівельних робіт на полонині Боржава.

Також у Господарському суді Закарпатської області тривають суди щодо скасування незаконної передачі земель на Боржаві під ВЕС. Йдеться про незаконні накази посадовців Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області щодо передачі земель на Полонині Боржава «турецькій» фірмі під вітроелектростанції загальною площею більше 42 га та вартістю 19,5 млн грн.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...