Опубліковано: 24 Лютого, 2024. Переглядів: 647


Які ознаки вказують на те, що ваш смартфон прослуховують: як цьому запобігти

Смартфони стали незамінними для постійного зв’язку та доступу до кілобайтів інформації/розваг.

В наших смартфонах зберігається багато особистої інформації: фото та відео, записи та нагадування, а також безліч інших файлів, не призначених для “чужих” очей.

Відповідно, дуже важливо подбати про захист усіх цих даних.

Як дізнатися чи прослуховується ваш телефон, і якщо так, то як відключити це прослуховування і уникнути його в майбутньому, розповість Gazeta.ua.

Як перевірити телефон на прослуховування за допомогою комбінації або коду

Наприклад, *#21# дозволяє дізнатися, чи переадресовуються ваші номери або смс на інший номер.

Код *#62# (для андроїда) і *#67# (для айфона) дозволяє з’ясувати, на який саме номер переадресовуються отримані дані.

А за допомогою комбінації *#33# можна дізнатися чи є у вас функція блокування SMS і MMS.

Команда *#002# – універсальний код, який вимикає будь-яку переадресацію з вашого телефону.

Ці способи допомагають дізнатися, чи прослуховують вас за допомогою переадресації на інші номери. Однак, на жаль, існує ще безліч методів прослуховування, про які не потрібно забувати.

Як зрозуміти, що твій телефон прослуховують

Швидкий розряд батареї

Якщо автономність смартфона різко пішла на спад, це вказує на те, що з’явився прихований додаток, який працює фоново і потенційно відстежує ваші дії.

Перешкоди під час дзвінків

Клацання, гудки або луна під час телефонних дзвінків можуть вказувати на те, що розмова перехоплюється або записується третьою особою.

Збільшення використання даних

Раптове збільшення споживання даних може бути результатом того, що прихована програма передає ваші дані на зовнішній сервер.

Незнайомі текстові повідомлення

Якщо ви отримуєте текстові повідомлення, що містять незрозумілі символи або цифри, це може бути ознакою прослуховування.

Несподівані перезавантаження або вимкнення

Часті перезавантаження або вимкнення без видимої причини можуть свідчити про те, що шкідливе програмне забезпечення заважає нормальній роботі телефону.

Низька продуктивність

Телефон, що прослуховується, працює повільніше, оскільки приховані процеси або програми споживають ресурси та заважають нормальній роботі.

Теплий телефон без використання

Якщо смартфон теплий навпомацки навіть якщо ним не користуватися, це може бути ознакою того, що у фоновому режимі запущені приховані процеси.

Як захистити телефон від прослуховування

Навряд чи можна повністю захистити телефон від прослуховування, проте є можливість провести профілактику, щоб ваші дані не потрапили стороннім.

Використовуйте закриті месенджери. Йдеться про, наприклад, Telegram, Chare, Wickr або Signal. Доступ до них під час розмов закритий для всіх.

Дотримуйтесь інформаційної гігієни. Вирішіть, яку інформацію потрібно обговорювати телефоном, а яку – ні. Номер телефону залишайте закритим для сторонніх. Бажано не публікувати фотографії дітей.

Не встановлюйте сторонні застосунки. Багато застосунків збирають дані для статистики компаній або реклами. На 100% від цього не захиститися, проте постарайтеся не встановлювати “ліві” застосунки, не переходьте за невідомими посиланнями і не заряджайте свій телефон “безкоштовними” зарядками.

Не потрапляйте на хитрощі шахраїв. Відстежити місцезнаходження людини, якщо мова не йде про роботу спецслужб, може тільки оператор мобільного зв’язку. Тільки за згодою абонента. Сайти, які пропонують такі послуги, це шахраї.

Використовуйте спеціальні безпечні програми, які допоможуть обчислити факт прослуховування – до них відносяться EAGLE Security FREE, Darshak, Android IMSI-Catcher Detector або CatcherCatcher.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...