Опубліковано: 23 Березня, 2024. Переглядів: 541


Дуже небезпечна хвороба: що варто знати про правець

Це захворювання може розвиватися і через мікротравми, і через обмороження.

Навіть незначна травма, наголошують медики, може призвести до серйозних наслідків, якщо в організм потрапила правцева бактерія.

— Як люди заражаються правцем? 

— Збудник правця — бактерія Clostridium tetani. Її спори постійно перебувають у грунті й можуть проникнути в органiзм людини через дрiбнi, частiше колотi рани, в які потрапив бруд, — каже Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — Часом сприятливе середовище для збудника правця створюють інші, гнильні бактерії, що поглинають кисень. Так буває, наприклад, при обмороженні. За таких умов зі спор Clostridium tetani проростають вегетативні форми, які розмножуються і виділяють екзотоксин — одну з найсильніших бактеріальних отрут. Аж до тридцятих років минулого століття, поки не була розроблена й вдосконалена вакцина від правця, він масово вбивав людей. В особливій групі ризику були учасники воєнних конфліктів, породіллі та новонароджені.

— Які симптоми вказують саме на правець? 

— Це м’язові спазми, біль голови, лихоманка та надмірне потовиділення. А найперша ознака — це специфічне посмикування м’язiв довкола рани. Ці симптоми можуть з’явитися як протягом трьох, так і протягом 30 днів після інфікування.

— Чи можна уникнути цієї хвороби, негайно й старанно обробивши рану? 

— На жаль, це не завжди рятує. Пригадую випадок з практики: на правець захворіла пані пенсійного віку, за фахом лікарка. Вона випадково травмувала собі палець і професійно обробила рану. Десь через сім днів жінка відчула посмикування у травмованій ділянці й зрозуміла: справа серйозна. Хвора звернулася до лікарні, отримала відповідне лікування і, на щастя, одужала. Ця пані була раніше неодноразово щеплена проти правця, і це врятувало її від найтяжчих наслідків. У неревакцинованих осіб дуже високий ризик смерті — від 10% до 70% — залежно від лікування, віку та стану здоров’я.

А у важкій формі правець — дуже страшна хвороба: екзотоксин уражує нервову систему людини, хворий не може розслабити м’язи, зокрема лицеві, на обличчі застигає сардонічна посмішка: складається враження, що людина одночасно і плаче, і сміється…

Найтяжча блискавична форма правця, яка характеризується м’язовими судомами, якi йдуть одна за одною. У важких випадках правець призводить до перелому кісток чи хребта, параліча органів дихання і серця.

— Чи допомагають при правцеві антибіотики, інші ліки? 

— На жаль, специфічних ліків, що максимально ефективні при розвиненій формі цієї хвороби, немає. Тому, щойно є підозра на зараження, а немає даних про попереднє щеплення не пізніше 10 років тому, негайно застосовується екстрена iмунопрофiлактика — введення протиправцевої сироватки, протиправцевого iмуноглобулiну i правцевого анатоксину.

— Хто найбільше ризикує занедужати на правець?

— За статистикою, більшість хворих на правець — люди старшого віку, які не отримали щеплення, як це потрібно робити, раз на 10 років. А ось дітей вакцинують згідно з графіком вакцинації: у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 та 16 років. Батьки повинні уважно стежити, щоб дитина вчасно отримала щеплення.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...