Опубліковано: 12 Січня, 2024. Переглядів: 264


Погода на дві наступні декади січня: коли вщухнуть морози

Фахівці не прогнозують різких змін синоптичної ситуації у найближчі дні.

Другий місяць зими почався нетипово тепло. Але зрештою прийшло різке похолодання. На півночі країни стовпчики термометрів опускались до позначок 23 — 25 градусів нижче нуля.

То чи надовго затримаються морози?

— Причиною такого різкого й суттєвого похолодання став потужний антициклон, який поширився на величезну територію Європи, — пояснює кліматолог Василь Троцюк. — Його північний край заходить за Полярне коло, де нині температура повітря становить мінус 45 градусів, саме звідти антициклон “викачує” холод. При тім по півдню рухаються циклони, які несуть з північної частини Африки тепло. Тож на декілька днів морози дещо вщухнуть, але потім холод повернеться. У другій половині січня температура повітря змінюватиметься від мінус семи до плюс двох градусів вдень, а вночі буде від двох до 12 градусів морозу.

— На вихідних (13 — 14 січня) вдень і вночі у більшості регіонів очікується 8 — 13 градусів морозу, а на півдні та Закарпатті буде мінус 3 — 8, — каже Наталія Птуха, синоптикиня Українського гідрометцентру. — При тім можливі пориви вітру до 20 метрів за секунду та ожеледиця на дорогах.

Наступного тижня різких змін синоптичної ситуації не прогнозуємо. Температурні показники утримуватимуться переважно на від’ємних значеннях. І це — в межах кліматичної норми для січня.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...