Опубліковано: 7 Січня, 2024. Переглядів: 270


В НБУ сказали, що буде з курсом долара цього року

Упродовж 2024 року курс долара до гривні буде коливатися відповідно до ринкових умов та сезонності.

Національний банк України має забезпечити курсову стійкість та привабливість гривні, сказав голова НБУ Андрій Пишний в ефір телемарафону.

Він сказав, що з початку повномасштабної війни Нацбанк був змушений зафіксувати офіційний курс.

Спочатку це було 29,25 грн/долар, з липня 2022 року – 36,6 грн/долар. Такий режим призводив до множинності курсів: офіційний, курс міжбанківського ринку, курс сірого ринку, курс в обмінниках.

Готівковий курс постійно рухався. У жовтні 2022 року коли офіційний курс був 36,6, а в обмінниках долар продавали по 41-42 грн.

“Якщо ця різниця суттєва, виникає арбітраж, спекуляції і неможливість забезпечити курсову стійкість і, що важливо, формувати очікування стабільності”, – пояснив Пишний.

Однією з задач НБУ було прибрати множинність курсів. З жовтня Нацбанк відмовився від фіксації курсу та перейшов до керованої гнучкості курсу.

“НБУ буде присутнім на валютному ринку та згладжувати надмірні і небезпечні коливання. Люди отримали право вибору: купувати долар, який може як зрости, так і впасти, або залишати заощадження в гривневих активах, які дають значний дохід”, – сказав він.

Пишний додав, що НБУ традиційно не дає прогноз щодо курсу долара “але декларує, що буде ефективно забезпечувати мандат цінової стабільності і курсової стійкості”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...