Опубліковано: 31 Грудня, 2023. Переглядів: 664


Колапс на кордоні: у ДПСУ підтвердили, що можуть вимагати “довідку з ТЦК” для виїзду

Держприкордонслужба підтвердила, що на кордоні тепер потрібно витяг із протоколу ТЦК або запис про відстрочку в військовооблікових документах для тих категорій, яким раніше було достатньо інших документів для перетину.

Так, йдеться про українських чоловіків призовного віку 18-60 років: людей з 3 групою інвалідності та багатодітних татусів.

Кордон: які документи тепер потрібно для перетину

Від ранку 29 грудня у соцмережах масово почали повідомляти про затримки на кордоні. У пунктах пропуску забороняли перетин кордону чоловікам, які раніше безперешкодно перетинали держрубіж. Черги та страйки на кордонах спричинили величезні затримки у русі.

Тим часом, у Держприкордонслужбі запевняли, що пропуск осіб через кордон, як і раніше, здійснюється відповідно до чинного законодавства, зокрема, і правил перетину кордону для громадян України, що затверджені Постановою уряду №57. Тобто, що нічого не змінилось.

“Змін в правилах перетину кордону не має, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства. Тільки з початку року на кордоні було відмовлено у виїзді майже 50 тисячам громадянам України, які не підпадали під умови пропуску, а також викрито 3 тисячі підроблених документів”, – додав речник.

Однак, у суботу увечері речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі “Українській правді” зазначив, що через неодноразові підробки документів ДПСУ може вимагати військово-облікових документів із записом про відстрочку.

“Зважаючи, що ми неодноразово виявляли підробки документів, пов’язаних з багатодітством, наші інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема, і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути витяг з протоколу ТЦК про прийняте рішення про відстрочку, або запис про відстрочку в військовооблікових документах”, – пояснив Демченко.

Перетин кордону: що кажуть люди

Станом на вечір 29 грудня ситуація на кордоні все ще залишається складною.

“Біда з перетином кордону. Тільки по “Шляху на завантаженій фурі і то по 30 хвилин на паспортному перевіряють все що можна… Якщо завантажена фура, але водій їде за кордон перший раз, теж великі шанси на відмову в перетині кордону. Пустих вантажівок багато розвернули, бочок, автовозів, тощо”, – написав користувач Олександр у групі Granica / Кордон PL – UA.

Він додав, що людям без відмітки з ТЦК або про непридатність або про відстрочку, на кордон “можна не їхати”.

Користувачка Людмила поділилась своїм досвідом перетину кордону.

“До кордону приїхали о 20 годині 28 грудня, в 4 годині ранку на українському кордоні нас затримали на 2 години. Перевіряли довго документи. В автобусі було 3 чоловіків. Один, я питала, супроводжував жінку з інвалідністю. Їх не пустили. О 7 ранку ми тільки заїхали до Польщі”, – написала вона у Facebook.

“Вже 16 годин стоїмо на Раві. Чоловіків ретельно перевіряють і багато кого не пропускають”, – додала пасажирка Наталія.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...