Опубліковано: 27 Грудня, 2023. Переглядів: 237


В Україні оцифрували реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”: як він працюватиме

В Україні починає працювати електронний реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”.

Коли він повністю запрацює, військовослужбовці територіальних центрів комплектування (військкоматів) перестануть роздавати повістки у громадських місцях, розповів представник Сухопутних військ Володимир Фітьо.

Про це пише видання DOU.

“Ведеться обмін із великими державними реєстрами. Ми верифікували дані в реєстрі до 88%. Зробили крок до реновації інфраструктури й рухаємося до цифровізації даних військовослужбовців”, – каже заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко.

“Оберіг” покликаний зменшити корупцію, можливість маніпуляцій із даними, можливість надсилання повісток людям, які вже воюють.

У базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. Він наповнюється даними з різних державних реєстрів, а також інформацією, зібраною працівниками ТЦК та СП.

У режимі автоматичного обміну з інших електронних реєстрів до “Оберегу” потрапляє така інформація:

– Персональні дані (ПІБ, місце проживання, дата народження, сімейний стан, відомості про членів сім’ї, місце роботи, відомості про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, стан здоров’я, судимість тощо);

-Службові дані (про проходження служби, участь у бойових діях, військове звання, військова спеціальність, ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я та інше).

Інформація до “Оберегу” надходить із реєстрів РАЦС, Державної міграційної служби, Державної податкової служби, Державної прикордонної служби, Міносвіти, МОЗ, Пенсійного фонду, Офісу генерального прокурора, Державної судової адміністрації.

За законодавством, згода призовників, військовозобов’язаних і резервістів на обробку їхніх персональних даних для наповнення та актуалізації реєстру не потрібна. Інформація в реєстрі має автоматично оновлюватися, але фізичне оновлення даних у ТЦК водночас не скасовується.

Доступ до “Оберегу” мають Міністерство оборони України як його власник, Генеральний штаб ЗСУ, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки як його розпорядники, ТЦК та СП як органи ведення реєстру.

У військовозобов’язаних є можливість перевірити інформацію про себе тільки за особистого звернення до ТЦК та за письмовим запитом. За законом людина має право подати заяву у ТЦК на видалення з реєстру недостовірної інформації або на додавання тих відомостей, яких у реєстрі немає.

“Реєстр працює за всіма стандартами, які діють в Україні. В оператора ТЦК немає можливості викачати інформацію про всіх військовозобов’язаних у всій Україні. У нього є доступ до інформації в певному районі чи області. Можливості викачати інформацію звідти точно немає”, – каже Олег Бурба, керівник компонента “Інтероперабельність та цифрова урядова інфраструктура” проєкту EU4DigitalUA, який модернізував “Оберіг”.

Видання звʼязалося з деякими обласними та районними ТЦК у різних частинах України. Там підтвердили, що вже використовують “Оберіг”, але відмовилися розкривати деталі.

Сам реєстр ще не синхронізований з іншими державними реєстрами.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...