Опубліковано: 26 Грудня, 2023. Переглядів: 318


Як хочуть карати ухилянтів від мобілізації в Україні

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у процесі мобілізації.

Документ, зокрема, містить перелік заборон та покарань для ухилянтів.

Тепер, крім адміністративної та кримінальної відповідальності, українець, який уникає військової служби, може зіткнутися з матеріальними обмеженнями.

Про це йдеться у проекті закону №10378 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

Ініціатор законопроекту прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував перелік заходів покарання за неявку до територіального центру комплектування. Згідно з документом, багато цих обмежень стосуватимуться заборон на здійснення фінансових операцій.

Насамперед глава уряду запропонував заборонити ухилянтам виїжджати з України. Також йдеться про заборону на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, обмеження у праві керувати транспортним засобом та отримання посвідчення водія, а також обмеження прав розпоряджатися грошима та іншими цінностями.

Крім того, у законопроекті йдеться, що тим, хто не з’явився по повістці у ТЦК та СП відмовлятимуть у підписанні кредитних договорів, зупинятимуть отримання пільг та послуг від держави. При цьому йдеться, що ці заходи покарання анулюватимуться за повідомленням керівника ТЦК та СП.

Водночас, проект закону №10378 передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку. Також пропонується запровадити можливість затримувати в особливий період осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок та військову службу. Йдеться про затримання до трьох годин для складання протоколу, а у необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Також у проекті закону йдеться, що відмова від проходження медичного огляду може привести до кримінальної відповідальності для військовозобов’язаного громадянина.

Читайте також: Повний перелік громадян, які не підлягають призову по законопроєкту про мобілізацію


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...