Опубліковано: 18 Грудня, 2023. Переглядів: 304


Пришили ногу задом наперед: як лікарі зберегли функціональність кінцівки пацієнтки

Понад рік тому 18-літній Юлі з Івано-Франківська поставили невтішний діагноз — остеосаркома 2B стадії.

Дівчина пройшла шість сеансів хіміотерапії, але хвороба прогресувала.

Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити, терміново видаливши уражену стегнову кістку і колінний суглоб, на які також поширилася недуга.

“Виникла складна ситуація, адже у Юлі були прямі медичні протипокази до ендопротезування (встановлення штучного суглоба), — розповідає Олександр Калінчук, завідувач відділення хірургії дитячої лікарні Святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова. — Інший варіант у цій ситуації — ампутація ноги. Після декількох консиліумів ми вирішили провести рідкісну для України ротаційну пластику. Операція тривала приблизно шість годин. Кожен етап виконувала мультидисциплінарна команда. Спершу хірурги видалили уражені саркомою кістки. У режимі реального часу, просто під час операції, спеціалісти обстежили в лабораторії тканини на злоякісність, аби бути певними, що видалили всю пухлину. Наступний етап операції — проведення ротаційної пластики. Ми з’єднали стегнову та великогомілкову кістки, останню при цьому розвернувши на 180 градусів — п’яткою вперед, наклали гіпс та зафіксували металевою пластиною. Після протезування гомілково-ступневий суглоб виконуватиме роль колінного суглоба, тому буде збережена опорна поверхня ноги”.

Операція пройшла успішно. Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує боротьбу з недугою. Коли ж нога остаточно загоїться, дівчина зможе займатися із фізіотерапевтом. Потім на неї чекає протезування.

Юля Томчишин, Експрес

Читайте також: На заході України хворій на рак 18-річній дівчині пришили ногу задом наперед (+ФОТО)


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...