Опубліковано: 10 Грудня, 2023. Переглядів: 1205


Українцям повідомили неприємну новину: подробиці

Парламент підтримав законопроект, яким посилено відповідальність за перебування без спецперепустки на вулиці у нічний час.

За документ проголосували 233 народні депутати.

Незабаром порушникам комендантської години доведеться несолодко.

За перебування на вулиці у нічний час громадянам доведеться заплатити до 17 тисяч гривень штрафу.

За повторне протягом року порушення штрафуватимуть на двічі більшу суму

Парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про адміністративну відповідальність за порушення комендантської години. За відповідний документ проголосували 233 народні депутати.

Згідно з проектом закону №10195, порушення комендантської години потягне за собою штраф, що складатиме від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 8 500 до 17 000 гривень. Якщо протягом року буде зафіксовано повторне порушення, штрафуватимуть на вдвічі більшу суму.

Для бізнесу покарання буде ще суворішим. За порушення підприємцю доведеться викласти від трьох тисяч до шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це від 51 000 до 102 000 гривень. При повторному порушенні протягом року штраф зросте вдвічі і доведеться сплатити від 170 до 340 тисяч гривень.

До слова, цей законопроект зареєстрували у жовтні. Встановлення адміністративної відповідальності за порушення комендантської години погоджували із Національною поліцією та МВС.

Хто може уникнути штрафу за перебування на вулиці під час комендантської години

Утім, каратимуть не всіх. Під час комендантської години на вулицях можна буде перебувати правоохоронцям, військовим ЗСУ, прикордонникам, представникам Територіальної оборони, добровільних ті інші формувань, співробітникам спецслужб, деяким держслужбовцям і тим, хто працює на підприємствах критичної інфраструктури. Але на вулиці в нічний час вони мають право виходили лише за наявності спеціальної перепустки.

Наразі поки що за порушення комендантської години можуть оштрафувати від 136 до 255 гривень. Але якщо людина поводиться адекватно, виконує всі вимоги правоохоронців, не чинить опору, то можна обійтися лише усним зауваженням і не сплачувати штрафу. Тим, хто не хоче підкорятися законним вимогам представників влади, можуть також загрожувати громадські роботи від 40 до 60 годин, або виправні роботи до двох місяців з відрахуванням 20 відсотків заробітку. Або до 15 діб адмінарешту.

При навмисному опорі порушника патруль може застосувати фізичну силу, спецзасоби чи зброю. Тому вимоги патруля необхідно виконувати негайно і без заперечень.

Як пояснили в МВС, цивільним громадянам з’являтися на вулицях під час комендантської години без спеціальної перепустки можна лише в тому разі, якщо оголошено повітряну тривогу, і вони прямують до укриття; надають домедичну або медичну допомогу; супроводжують поранених чи важкохворих; перебувають на вулиці у стані крайньої потреби; здійснюють заходи з евакуації населення або рятування майна.

Контролюють дотримання комендантської години спеціальні патрулі. До них можуть входити співробітники поліції, військовослужбовці ЗСУ, Національної гвардії, Територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної громади та прикрдонники. Патрулі мають право перевірити документи, що посвідчують особу та з’ясувати, чи може людина перебувати на вулиці в нічний час, оглянути речі, транспортний засіб, багаж та вантаж, вилучити предмети, що є знаряддям або засобом правопорушення, у разі необхідності та згоди використовувати засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать особам, підприємствам, установам і організаціям для запобігання вчиненню кримінального правопорушення, а також затримати і доправити порушників до підрозділів поліції.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...