Опубліковано: 2 Грудня, 2023. Переглядів: 424


Цистит і пієлонефрит розвиваються у холодну пору. Чим вони небезпечні?

Якщо належно не лікуватися, то цистит може рецидивувати – перейти у хронічну форму.

Змерзли, промочили ноги — і вже вранці з’являються перші ознаки нездужання: важкість і біль над лоном, частий болісний потяг до сечовипускання, поява крові у сечі. Так може проявлятися поширена хвороба — цистит. Докладніше про це розповів Віктор Дорецький, лікар-нефролог Волинської обласної клінічної лікарні, заступник декана факультету післядипломної освіти Волинської філії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

— Цистит — це гостре (або хронічне) запалення слизового, підслизового або (у поєднанні) м’язового шару сечового міхура. Запальний процес спричинюють різні збудники, найчастіше — кишкова паличка, — каже Віктор Дорецький. — Ця бактерія є частиною звичної мікрофлори кишківника й активізується, коли імунітет людини ослаблений унаслідок переохолодження, а нерідко й грипу, сезонних ГРВІ. Вважається, що немає людини, яка бодай раз у житті не хворіла б на цистит.

— Чим загрожує невчасно чи неграмотно лікований цистит? 

— Запальним процесом у статевих органах (хоча саме їх інфекційне запалення своєю чергою може бути однією з причин циститу), непліддям, особливо у чоловіків. Цистит, якщо його належно не лікувати, з високою ймовірністю може рецидивувати, переходити у хронічну форму. Або ж перерости у пієлонефрит — інфекційне запалення нирок. Ознаки цього — посилення болю у попереку, наростання симптомів інтоксикації (підвищення температури, слабкість, втрата апетиту, нудота тощо).

— Які методи діагностики циститу найбільш інформативні? 

— Це загальний аналіз крові й аналіз сечі, ультразвукове обстеження сечовивідних шляхів. А щоб визначити, який саме мікроорганізм спричинив запальний процес, лікарі призначають бактеріологічний посів сечі з антибіотикограмою. Вона вказує, до яких саме препаратів чутливий конкретний збудник. Знаючи, яка інфекція спровокувала захворювання, важливо простежити, щоб лікування її знищило цілковито, тож аналіз сечі потрібно робити і тоді, коли симптоми начебто вже зникли.

— Кому найбільше слід остерігатися циститу? 

— Хворим на цукровий діабет, бо глюкоза у сечі — поживний грунт для бактерій. А також — жінкам, вони частіше, ніж чоловіки, хворіють на цистит через специфіку анатомічної будови сечовивідної системи, що спрощує інфікування патогенною мікрофлорою.

— А чим загрожує пієлонефрит? 

— Це хвороба, яка, якщо не лікувати її вчасно, не вживати призначених медикаментів, не дотримувати щадного режиму, відповідної дієти, може спричинити структурні зміни у тканинах нирки, призвести до ниркової недостатності. Пам’ятаю пацієнтку віком 50+, яка потерпала від болю у нижній частині живота, відчувала частий потяг до сечовипускання, але лікувалася на свій розсуд, думаючи, що це звичний цистит (жінка хворіла на нього раніше). У стаціонар хвора потрапила вже з гострою нирковою недостатністю. Життя пацієнтки вдалося врятувати, але наслідком хвороби стала хронічна ниркова недостатність.

— Які ефективні методи профілактики циститу, пієлонефриту? 

— У таку вогку, вітряну погоду, як тепер, треба уникати переохолодження. Зрозуміло, що під час війни багатьом людям непросто йому запобігти, однак важливо дбати, аби бодай не мерзли ноги. А відчули перші симптоми хвороби — якомога швидше зверніться до лікаря.

Ще раджу регулярно споживати натуральну журавлину. Ця ягода — скарбниця важливих для імунітету вітамінів групи B, C, E. І саме в журавлині є речовини, які запобігають розмноженню бактерій у сечовому міхурі. У холодну пору гарячий чай з журавлиною, морс — ідеальні напої.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...