Опубліковано: 29 Листопада, 2023. Переглядів: 405


Мобілізація в Україні: є важлива інформація для військовозобов’язаних

Роботодавці, заклади освіти та інші юридичні особи, які ведуть військовий облік в Україні відповідно до правил, що затверджені постановою Кабінету міністрів №1487, щороку до 1 грудня повинні подавати списки призовників до ТЦК та СП.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки отримують оновлені дані щорічно до кінця листопада. Про це в коментарі сайту ТСН.ua розповіла адвокатка Марина Бекало.

Списки військовозобов’язаних: хто і навіщо передає

Списки до військкоматів подають ті установи, які мають вести військовий облік в Україні  відповідно до правил, прописаних
постановою Кабміну. Це потрібно зробити до 1 грудня.

Отже, списки подають:

  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, що ведуть облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які проживають на території адміністративно-територіальної одиниці;
  • державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, які ведуть облік своїх працівників. Або якщо це заклад освіти, то своїх здобувачів освіти.

Також територіальні органи Держстату подають щороку до 1 грудня відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки інформацію про державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, які розташовані на території відповідного району (міста), із зазначенням кількості працюючих.

Як пояснила адвокатка, з цими списками ТЦК та СП приписують наступного року до призовних дільниць юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років. У 2023 році до цього списку включать громадян, яким у 2024 році виповнюється 17 років, тобто це особи 2007 року народження. “Подання списків здійснюється з метою звіряння даних списків персонального військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів з обліковими документами (даними) відповідних ТЦК СП, у яких вони перебувають на військовому обліку”, – пояснила Марина Бекало.

Україна змінить політику призову на військову службу, щоб зберегти боєздатність

За словами одного високопоставленого чиновника, зміни, про які, як очікується, будуть оголошені цього тижня, включатимуть використання комерційних рекрутингових компаній для проведення більш цілеспрямованого призову на військову службу та запевнення призовників, що вони будуть розгорнуті на посадах, які відповідають їхнім навичкам, а не просто відправлятимуться на фронт.

“Деякі люди бояться, бояться померти, бояться стріляти, але це не означає, що вони не можуть бути залучені до інших видів діяльності… Тепер у нас є новий міністр з новим підходом, – сказав Олексій Данилов в коментарі The Guardian.

За словами секретаря РНБО, наше військо співпрацюватиме з двома найбільшими рекрутинговими компаніями держави. Вони допомагатимуть знаходити людей з конкретними навичками, а також відмовлятимуть від спроб ухилитися від призову кваліфікованих українців, котрі прагнуть допомогти армії, але не хочуть йти на фронт.

У The Guardian зауважили, що джерело в Міністерстві оборони підтвердило, що вже підписані контракти з рекрутинговими компаніями, проте, подробиць немає.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...