Опубліковано: 27 Листопада, 2023. Переглядів: 3264


Не грип і не ангіна, а скарлатина. Як розпізнати цю інфекційну хворобу?

Кількість хворих на скарлатину зазвичай збільшується саме восени та взимку, коли імунітет у людей падає.

Цьогоріч у Києві, за повідомленням столичного центру контролю та профілактики хвороб, вже зафіксовано випадки захворювання на скарлатину серед школярів. Ця ж недуга вклала в ліжка дітей на Рівненщині, Івано-Франківщині, Полтавщині та в інших регіонах.

— Спричиняє скарлатину бета-гемолітичний стрептокок групи А, — каже Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — Ця бактерія певний час може жити в носоглотці непомітно, але внаслідок стресу чи сезонної ГРВІ активізується і провокує запальний процес. Бактерії від зараженої людини до здорової можуть передаватися через краплі під час кашлю, через посуд. Характерно, що деякі носії бета-гемолітичного стрептокока самі не хворіють, але можуть інфікувати інших. При атиповій формі скарлатини вона перебігає з невеликим підвищенням температури. Проте навіть такі легкі симптоми не можна ігнорувати. На жаль, доволі часто люди недооцінюють початкові ознаки недуги. Буває, дитина скаржиться на дискомфорт у горлі, батьки ж відправляють її у садок чи школу. І достатньо кількох годин, щоб інші діти в групі чи класі заразилися. Кому не пощастило — стане відомо через 2 — 12 днів (інкубаційний період при скарлатині).

— Як відрізнити скарлатину від, наприклад, сезонної ГРВI? 

— На тлі загального нездужання, підвищеної температури є й характерні ознаки саме стрептококового ураження, які обов’язково зауважить лікар, якщо до нього звернутися: малиновий колір язика хворого (звідси і назва “скарлатина”, адже латинською scarlatium — “яскраво-червоний”) з білим нашаруванням, типове стрептококове ураження мигдаликів, а з розвитком хвороби — дрібний рожевий висип на згинальних поверхнях рук та ніг, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Це пов’язано з тим, що бета-гемолітичний стрептокок виробляє еритротоксин, який руйнує еритроцити крові та викликає інтоксикацію у всьому організмі.

Характерна ознака — так званий носогубний або скарлатинозний трикутник: шкіра навколо рота бліда, а на щоках — червоний висип. Неспроста у давні часи скарлатину називали “пурпуровою лихоманкою”.

Щоб визначитися з діагнозом, лікар призначає аналізи: бактеріологічний посів слизу з ротоглотки з метою виділення бета-гемолітичного стрептокока групи А. При підозрі на інфекційну хворобу зазвичай призначають і клінічний аналіз крові.

— Чи ризикують занедужати на скарлатину близькі хворого? I чим небезпечна ця патологія? 

— Так, ризикують, якщо не ізолювати хворого в окрему кімнату, користуватися з ним одним посудом, рушником. Особливо чутливі до цієї інфекції діти. У дорослих захворюванню сприяють хронічні недуги, тривалий психологічний і фізіологічний стрес. А хто ж від нього захищений під час війни?!

Найважча септична форма скарлатини, за якої можуть розвиватися гнійні запалення лімфовузлів, отит, синусит, стрептококовий менінгіт. Серед небезпечних ускладнень — ураження нирок і серцевого м’яза, зокрема міокардит і ревматична хвороба серця. Дістати такі ускладнення найбільше ризикують люди з хронічними патологіями, імунодефіцитними станами.

При легкій формі скарлатини й правильному лікуванні (щадний домашній режим, спеціальна терапія для боротьби з інфекцією і виведення з організму продуктів розпаду бактерій і токсинів, за потреби — жарознижувальні препарати тощо) її симптоми вщухають уже через п’ять діб. Хоча в ізоляції хворий має перебувати приблизно десять днів.

— Чи можна захиститися від скарлатини за допомогою щеплення? 

— На жаль, вакцин проти цієї хвороби не існує. Але якщо її лікувати грамотно, то формується стійкий імунітет. Більшість людей нездужають на “пурпурову лихоманку” лише раз у житті.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...