Опубліковано: 16 Листопада, 2023. Переглядів: 242


Блокада кордону: Єврокомісія може покарати Польщу за страйк. Перемовини зайшли в глухий кут

Страйк польських перевізників у пунктах пропуску на кордоні може призвести до початку карної процедури проти Польщі, оскільки польська влада повинна забезпечувати потік товарів з України так званими коридорами солідарності.

Якщо польська влада не вирішить питання блокади на прикордонних переходах з Україною, Єврокомісія може розпочати карну процедуру.

Брюссель втрачає терпіння, пише журналіст RMF FM. Тим часом у Мінвідновлення України розповіли про результати тристоронніх переговорів на кордоні.

Протест на кордоні: Єврокомісія може запустити процедуру і покарати Польщу

Згідно із законодавством ЄС, польська влада зобов’язана забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах, повідомив RMF FM речник Єврокомісії. Дехто в Єврокомісії вважає, що польська влада не робить усього, щоб вирішити проблему та припинити протест польських перевізників – Брюссель втрачає терпіння.

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які вона може вжити проти польської влади, оскільки, як вона запевняє, переговори з Польщею та Україною тривають. “Єврокомісія все ще перебуває в контакті з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки дискусії тривають”, – сказав представник Єврокомісії.

Неофіційно видання з’ясувало, що розглядається процедура порушення законодавства ЄС у зв’язку з недотриманням польською владою положень регламенту ЄС про лібералізацію торгівлі з Україною, який нещодавно було продовжено до червня 2024 року. Наразі Комісія має вивчити правові підстави для запуску процедури.

Перемовини на кордоні: польські страйкарі відкинули пропозиції

Тим часом, у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України поінформували, що відбулись тристоронні перемовини щодо розблокування пунктів пропуску: за участі України, Польщі та Єврокомісії.

“Ключова вимога протестувальників – це повернення до системи дозволів. Ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона, а в DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня наступного року.

У результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Останні пропозиції не погодили”, – йдеться у повідомленні.

Ситуація на кордоні: триває блокада трьох пунктів пропуску

Польські перевізники продовжують блокувати рух вантажівок у трьох пунктах пропуску. “Вони перебувають на трьох основних напрямках на під’їзних шляхах до пунктів пропуску: Ягодин, Рава-Руська і Краківець”, – зазначив в ефірі телемарафону прессекретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Зараз на території Польщі очікують на в’їзд в Україну через пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ близько 1200 вантажівок, ще 1200 вантажівок перебувають у пунктах пропуску Краківець-Корчова і Рава-Руська-Гребенне.

Андрій Демченко зауважив, що водії обирають й інші альтернативні маршрути, через що в інших пунктах пропуску, де нема протесту, утворилась величезна черга. Так, у напрямку Шегинь станом на ранок перебувало близько 1100 вантажівок, приблизно 300 вантажівок – на напрямку пунктів пропуску Угринів, Устилуг та Смільниця.

Додамо, на сайті гміни Медика є інформація про запланований збір перед ПП “Медика-Шегині” з 21 по 26 листопада 2023 року. Ймовірно, це акція протесту у формі пішохідного маршу, тобто без використання транспорту.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...