Опубліковано: 10 Листопада, 2023. Переглядів: 1962


Українки ходитимуть у декрет по-новому. Правила змінили

В Україні змінили правила щодо оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю.

Відтепер вагітні можуть самостійно обирати час, коли вони готові йти в декретну відпустку. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше, пишуть.

Як було раніше

Якщо жінка спостерігалася у лікаря під час вагітності, лікар з початком 30-го тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність за категорією “Вагітність та пологи”. І з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку.

На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити. Але при цьому кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати.

Крім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітністю і пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

Як буде зараз

Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30-го тижня вагітності визначити дату початку відпустки в зв’язку з вагітністю і пологами.

Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30-го тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно.

За замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30-го тижня вагітності.

Але якщо жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня – вона під час першого візиту до лікаря після початку 30-го тижня вагітності подає заяву лікареві, який веде її вагітність, та зазначає в ній дату, з якої має бути сформований висновок про тимчасову непрацездатність.

Якщо пологи стануться до зазначеної у заяві дати, висновок сформують із дати пологів.

Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів. Але для жінок, у яких народилися кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...