Опубліковано: 10 Листопада, 2023. Переглядів: 229


Українські водії влаштували власну акцію протесту у Польщі і перекрили дорогу, — польські ЗМІ

Польські ЗМІ пишуть, що 10 листопада велика група обурених українських водіїв рушила до прикордонного переходу в Дорогуську, щоб зірвати протест польських перевізників. Їх зупинила поліція.

Пізніше вони влаштували власний протест, перекривши важливу дорогу.

У п’ятницю після 12:00 загострилася ситуація в районі польсько-українського переходу в Дорогуську, де з понеділка триває акція протесту польських перевізників, пише польський портал kresy.pl.

Протести перевізників у Польщі: українські водії заблокували дорогу

За словами одного з лідерів польського протесту, підприємця Рафала Меклера (він також є главою ультраправої партії “Ruch Narodowy”), блокада кордону викликала реакцію українських водіїв, які стоять у величезній черзі з польського боку.

“До кордону наближається група з 200 українських водіїв, які хочуть самі ліквідувати акцію протесту, і поліція не може з ними впоратися”, – написав Меклер у соцмережі Х.

“Запитайте себе, в якій країні ми живемо, де панує група іноземців”, — додав він.

Видання пише, що у якийсь момент велика група людей рушила до кордону, щоб самостійно прорвати блокаду. Українські водії почали спілкуватися з протестуючими поляками, вимагаючи збільшити кількість транспортних засобів, які пропускають через блокаду. Розмови нічого не вирішили і українці влаштували власну акцію протесту.

За словами Меклера, вони перекрили дорогу Люблін-Хелм, пересуваючись по пішохідному переходу.

Протести на польському кордоні організувала партія, яка симпатизує РФ

Блокування українських фур організував лідер ультраправої партії “Ruch Narodowy” Рафаель Меклер. Його партія також знаходиться в коаліції евроскептичного союзу “Konfederacja”. Партія Меклера до 2022 виступала за співробітництво з Росією, відкидала загрозу з боку Путіна, та вела активну протидію зближенню Польщі зі США та Німеччиною, пише у Facebook cпівзасновник міжнародної транспортної асоціації України Ігор Оверко.

“Лідер “Konfederacja”, куди входить партія Меклера “Ruch Narodowy”, Януш Корвін-Мікке називав “ДНР” та “ЛНР” незалежними державами та визнавав окупований Крим російським.

Антиєвропейська та пропутінська позиція руху “Konfederacja” призвела до їх провалу на парламентських виборах цієї осені де вони набрали лише 7.16%”, — повідомив Оверко.

За його словами, Рафаель Меклер та його партія вже не вперше блокує український кордон.

“Ще в травні 2023 вони блокували пункт пропуску «Дорогуськ» вимагаючи повернення системи дозволів для перевізників з України. Мовляв, через засилля українських фур страждають польські перевізники і вони захищають інтереси поляків. Тоді акція провалилась і сьогодні її розвернули вже більш масштабно.

Під прапором захисту поляків, вимоги повернення “дозволів” (скасованих рішенням ЄС) та претензій до є-черга, вони заблокували кілька пунктів пропуску. Але жодна з асоціацій перевізників Польщі не підтримала цей протест, адже він абсурдний. В акції прийняла участь лише одна асоціація яку і контролює сам Меклер”, — додав Оверко.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...