Опубліковано: 4 Листопада, 2023. Переглядів: 284


Американські та європейські чиновники заговорили про мирні переговори України та РФ – ЗМІ

Деякі американські та європейські офіційні особи почали негласно обговорювати з українськими урядовцями можливі мирні переговори з РФ. Про це, зокрема, розповідають як нинішні, так і колишні американські високопоставлені чиновники, пише NBC News.

Серед іншого, ці розмови включали й дуже широке обговорення того, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти угоди з РФ.

Деякі обговорення чиновники назвали делікатними. Вони нібито відбулися минулого місяця під час зустрічі представників понад 50 країн, що підтримують Україну, в тому числі членів НАТО, відомої як Контактна група з питань оборони України.

Такі обговорення, за словами аналітиків, є визнанням динаміки військової ситуації в Україні та політичної ситуації в США і Європі.

Переговори розпочалися на тлі занепокоєння американських і європейських чиновників тим, що війна зайшла в глухий кут. А також можливістю продовжувати надавати допомогу Україні. Чиновники адміністрації президента США Джо Байдена стурбовані тим, що сили України вичерпуються, в той час як Росія має нескінченні запаси.

Окрім того, уряд США занепокоєний тим, що війна РФ проти України привертає менше уваги громадськості, ніж війна між Ізраїлем і ХАМАС. Чиновники побоюються, що така зміна може ускладнити надання додаткової допомоги для Києва.

Деякі американські військові чиновники в приватних розмовах почали використовувати термін “патова ситуація” для опису війни РФ проти України. А інші кажуть, що все може звестися до того, яка сторона зможе найдовше утримувати військову силу.

При цьому жодна зі сторін не робить значних успіхів на полі бою у протистоянні, яке деякі американські чиновники описують як війну за сантиметри. У приватних розмовах посадовці також заявляють, що Україна, ймовірно, має час до кінця року або невдовзі після цього, перш ніж розпочнуться більш термінові дискусії про мирні переговори. Американські посадовці поділилися своїми думками щодо таких термінів з європейськими союзниками.

“Будь-які рішення щодо переговорів має приймати Україна. Ми зосереджені на тому, щоб продовжувати рішуче підтримувати Україну, яка захищає свою свободу і незалежність від російської агресії”, – заявила речниця Ради національної безпеки США Едріенн Вотсон.

Представник адміністрації Байдена також зазначив, що США брали участь разом з Україною в обговоренні рамок мирного саміту, але додав, що Білому дому “нічого не відомо про будь-які інші розмови з Україною про переговори на цей час”.

Видання наголошує, що президент США Джо Байден приділяє значну увагу виснаженню українських збройних сил. Про це розповіли двоє осіб, знайомих з цим питанням.

“Жива сила зараз є головним питанням, яке турбує адміністрацію”, – сказав один з них.

За словами співрозмовника NBC, США та їхні союзники можуть надати Україні зброю, “але якщо у неї немає компетентних сил для її використання, це не принесе багато користі”.

Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити додаткове фінансування для України, але поки що ці зусилля не просунулися через опір деяких республіканців. У своєму останньому запиті Білий дім поєднав допомогу Україні та Ізраїлю. Це знайшло підтримку серед деяких республіканців у Конгресі, але інші законодавці від Республіканської партії заявили, що голосуватимуть лише за пакет допомоги Ізраїлю.

Адміністрація Байдена не бачить жодних ознак того, що президент Росії Володимир Путін готовий до переговорів з Україною, заявили два американські чиновники.

Західні офіційні особи кажуть, що Путін все ще вважає, що може “перечекати”, або продовжувати воювати доти, доки США та їхні союзники не втратять внутрішню підтримку фінансування України, або доки боротьба за постачання Києву зброї та боєприпасів не стане надто дорогою.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...